Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Víkend v památníku a na rychtě přinese soutěž o bábovku i kreativní destrukci

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 18. 07. 2022 10:32
  • Kultura

Sdílet článek

 

Po celé zemi se ve čtvrtý červencový víkend – 23. a 24. července – uskuteční tradiční Dny lidové architektury. Připojí se k nim i Památník Karla Hynka Máchy v Doksech a Vísecká rychta v Kravařích, obojí pobočky Vlastivědného muzea a galerie v České Lípě. Po celý víkend do nich bude vstup zdarma. Sobota přinese kulturní program.

„Do této celorepublikové akce se zapojují i krajská muzea se svými pobočkami. Návštěvníci se mohou nejen seznámit s památkami samotnými, ale také si užít volných dnů při pestrém programu, který pro ně kolegové z muzeí připravili,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje

Pohádku O Červené Karkulce zahraje v Památníku Karla Hynka Máchy v Doksech ve 14 hodin pražský divadelní soubor Pruhované panenky, poetickou náladu navodí od 16 hodin zhudebněné verše českých i světových básníků, které představí multiinstrumentalista a potulný bard Jiří Wehle. Nebude chybět spojení tvorby K. H. Máchy s blackout poetry neboli vizuální poezií, která vzniká kreativní destrukcí? Na zahradě památníku bude též možné vyzkoušet si umění krasopisu či vytvořit si bylinkový polštářek. K vidění budou rovněž výstavy, a to Hrady spatřené Karlem Hynkem Máchou a ilustrovaný básnický cyklus Tomáše Cidliny a Pavla Krause Domov/Heimat.

Na Vísecké rychtě v Kravařích pořadatelé na sobotu uchystali například oživlé expozice, které zajistí dva divadelní soubory. Dále budou k vidění ukázky historických řemesel – výroba šindelů a předení na kolovratu. Občerstvení zajistí Retrobufet z Nového Boru. 

Od 9 do 14 hodin se uskuteční na rychtě soutěž o nejlepší bábovku; vyhlášení výsledků bude v 15 hodin. V 10.30 začne komentovaná prohlídka výstavy kávovin, bábovkových forem a vyšívaných kuchařek. Kateřina Ebelová, autorka výstavy, představí i další exponáty ze svých sbírek. Od 14 následuje přednáška s obrazovým materiálem a ukázka pražení s Kateřinou Ebelovou a Jaroslavem Světlíkem. Na Vísecké rychtě je mimoto k vidění stálá expozice malovaného nábytku a výstava s názvem Česká paní česky vaří, přitom dobře hospodaří.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky