Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Viktorie Langer zachycuje auru postav a předmětů. To je nová výstava Caramello

Bc. Markéta Žitná (Dědková)

tisková mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 19. 03. 2018 00:00

Sdílet článek

V rámci série intervencí finalistů Ceny Jindřicha Chalupeckého 2017 se v Oblastní galerii Liberec představuje mladá malířka Viktorie Langer. Už druhým rokem liberecká galerie ve spolupráci se Společností Jindřicha Chalupeckého zajišťuje prezentaci aktuálního oceňovaného umění. Mezi novými médii, site - specific instalacemi a fotografiemi je nynější malířská výstava příjemným zpestřením. Ovšem v podání Viktorie Langer se nejedná o pojetí malby prostřednictvím tradičního závěsného obrazu. Autorka pojednala celý prostor skrze instalaci z maleb na látce přesahující do malby přímo na stěnách galerie, která navíc komunikuje s drobnými závěsnými objekty. Její liberecký projekt volně navazuje na instalaci, kterou autorka připravila pro finále Ceny Jindřicha Chalupeckého v Moravské galerii v Brně a na nedávný studijní pobyt v Rotterdamu.

Viktorie Langer je absolventkou Akademie výtvarných umění v Praze (Ateliér malířství II. / škola Vladimíra Skrepla). Byla také na studijní stáži na Universidad Complutense department Bellas Artes v Madridu a dva semestry strávila v ateliérech hostujících pedagogů AVU, Floriana Pumhösela a Silke Otto Knapp. Autorka svou tvorbu představila zejména v kontextu české nezávislé umělecké scény, vystavovala ale také v Národní galerii v Praze, v Sør-Troms Museu v norském Trastadu nebo na Českém velvyslanectví v Londýně. V rámci Are-events byla v roce 2016 na rezidenci v Athénách a letos absolvovala studijní pobyt v Het Wilde Weten v Rotterdamu.

Kurátorkou výstavy je ředitelka Společnosti Jindřicha Chalupeckého Karina Kottová. Ta z tvorby Viktorie Langer zdůrazňuje její snovou polohu: „Malbám Viktorie Langer na textiliích, plátně, nábytku i drobných objektech je vlastní snivý, putující pohled. Spíše než ostré kontury předmětů nebo postav zachycuje Viktorie jejich auru, fluidum, které mění barvy a zaobluje tvary. Autorka vytváří mnohovrstevnaté instalace, v nichž si pohrává s rychlostí plynutí okolního času i fyzickou přítomností diváka.“ Nynější výstava je připravena přímo pro prostory Oblastní galerie Liberec, kde Langer doplní nedávné malby na textilu a závěsné objekty o malbu a instalaci vzniklou v místním galerijním prostoru.

Výstava Caramello bude otevřena do 10. června a jako tradičně jsou připraveny komentované prohlídky. Uskuteční se za přítomnosti autorky 3. května v 10.30 a 17.00. Provázet vás v dialogu s umělkyní bude kurátorka výstavy Karina Kottová.

Intervence #8

Viktorie Langer - Caramello

15. 03. – 10. 06. 2018

kurátorka: Karina Kottová

v rámci programu Společnosti Jindřicha Chalupeckého

produkce výstavy, kontakt: Markéta Kroupová, marketa.kroupova@ogl.cz, 724 834 547

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky