Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Vísecká rychta slaví masopust s ortelem nad basou a neučesanými vlasy

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 17. 01. 2024 11:22
  • Kultura

Sdílet článek

První akci nové sezony ohlásil skanzen Vísecká rychta v Kravařích – pobočka Vlastivědného muzea a galerie v České Lípě. Je jí tradiční masopustní veselí. Letos bude rychta hostit maškary v sobotu 20. ledna od 10 do 16 hodin.

Masopustní veselí doplní řemeslníci s ukázkami své tvorby a řemeslnými dílnami. Na dvoře skanzenu budou vyhrávat akordeonisté, domácí občerstvení zajistí kravařská hospoda U Doušů.

Masopust patří v našich muzeích k tradičním akcím. Návštěvníci se seznámí s nejrůznějšími zvyky, které se k Masopustu váží. Zvlášť pro děti může být ten zážitek objevný,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

V 11 hodin vyrazí na cestu masopustní průvod. Ve 13 hodin si připravila divadelnice Teta Perla pro děti pohádku s názvem O neučesaných vlasech. Spolek Souznění se postará ve 14.30 o důležitý masopustní zvyk – vynesení ortelu nad basou, na kterou jsou svaleny všechny hříchy a příkoří, která obyvatele za poslední rok postihla. Své stížnosti na zlovolnou basu mohou vznést i sami návštěvníci.

Jak už to tak o masopustu bývá, více masek znamená více legrace. Příchozí v maskách mají tedy vstup zdarma. Pro návštěvníky bude u vchodu na uvítanou připraven chléb se sádlem a pro děti koblihy.

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky