Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Visit Jizerky podporují ochranu přírody. Zapojit se může každý

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec

  • 10. 06. 2024 16:50
  • Cestovní ruch

Sdílet článek

V chráněné krajinné oblasti se z velké části nalézá turistický region Jizerské hory. Zachování přírodního dědictví pro budoucí generace je proto jedním z hlavních cílů Turistického regionu Jizerské hory. Aktivně podpořit ochranu přírody se rozhodly Visit Jizerky už v loňském roce. Chráněná krajinná oblast Jizerské hory slavila 55. výročí od svého vyhlášení a věnovat se tématu přírody se nabízelo.

Ředitelka Turistického regionu Jizerské hory Denisa Merenusová navázala na začátku roku 2023 spolupráci s Jizersko-ještědským horským spolkem a libereckou pražírnou Nordbeans. Jizersko-ještědský horský spolek se podílí na ochraně přírody Jizerských hor a provádí praktická opatření přímo v terénu.

Společně vytvořili unikátní produkt turistického regionu, kávu Jizerky. Koupí kávy v hodnotě 240 korun přispěl každý 40 korunami na ochranu přírody Jizerských hor. Celkový výtěžek z prodeje kávy za loňský rok činil téměř 140 tisíc korun. Ty obdržel Jizersko-ještědský horský spolek, který je využije k revitalizaci rašelinišť, značení rezervací, kosení biologicky cenných luk a dalším záslužným činostem.

Podpora ochrany přírody pokračuje také v letošním roce. Visit Jizerky vydaly pexeso s fotografiemi přírody Jizerských hor. Autory překrásných obrázků jsou fotografové Radim Hlaváč a Matyáš Gál. Pexeso je možné zakoupit za jednotnou cenu 45 korun a vždy 15 korun z této částky putuje na ochranu přírody hor. Prodejními místy tohoto produktu jsou některá informační centra v Jizerkách a někteří partneři turistického regionu. Podrobné informace se nacházejí na webu http://www.jizerky.cz/produkty.

Dopady cestovního ruchu na přírodu řeší Visit Jizerky dlouhodobě. Už v minulosti vzniklo Desatero, jak se chovat v přírodě, které každého návštěvníka hor seznamuje se základními pravidly chování v přírodě obecně. Protože je velmi důležité naučit vhodnému chování co nejmladší návštěvníky, vznikly v loňském roce také omalovánky Desatero, jak se chovat k přírodě. Jejich součástí jsou originální obrázky zasazené do přírody Jizerských hor. Každý z nich seznamuje děti s jedním pravidlem chování v přírodě. Omalovánky je možné zakoupit některých informačních centrech Jizerek a také přímo u Visit Jizerky.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky