Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Vitráže, náhrobky i zvony. Obnovu památek podpoří kraj deseti miliony

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 05. 10. 2021 18:03

Sdílet článek

Obnově památek věnuje Liberecký kraj dlouhodobou a systematickou pozornost. Také letos přispěl ze svého dotačního fondu, a to částkou  10.240.000 korun. Kromě novinek se dostalo i na restaurátorské projekty, které již nějakou dobu úspěšně pokračují.

„Podporujeme často rozsáhlé obnovy, kdy majitel rozložil, vzhledem k náročnosti, takovou investici na etapy,“ říká Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Právě takovým příkladem jsou záchrana starého hřbitova v Kamenickém Šenově, na němž se dochovaly náhrobky významných sklářských rodů. Od roku 2005 se o tento opuštěný farní hřbitov starají členové spolku Sonow. Kromě praktické údržby se každoročně věnují restaurování náhrobků a hřbitovní zdi. Do stejné kategorie patří oprava vzorkovny malírny okenních skel v Okrouhlé, která představuje spojení vcelku prosté budovy bývalé dílny s impozantní neogotickou věží vyplněnou vitrážovými okny. V České republice nemá tato stavba obdoby.

„Obnovit památku je finančně i odborně velmi náročná práce. Jsem ráda, že máme v kraji zodpovědné majitele, kteří cenné historické stavby nenechají chátrat a snaží se je obnovit,“ uvedla Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Mezi nově podpořené projekty patří například restaurování vitráží kostela sv. Petra a Pavla ve Volfarticích, na jejichž obnovu přispěl kraj 220.000 korunami. První informace o kostelu pochází z roku 1352. V roce 1752 byl uváděn jako kamenná stavba s dřevěnou střechou pokrytou šindelem. V roce 1785 započala přestavba kostela, která částečně skončila v roce 1795. Zkraje 19. století se ve stavebních pracích pokračovalo. Došlo k rozšíření hřbitova, opravě věže, výměně střešní krytiny a k výstavbě nové hřbitovní zdi. Ve 20. století byly do kostela převezeny varhany ze zdevastovaného kostela v Horní Libchavě.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky