Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Vláda se k sociálním službám obrací zády

Mgr. Langer Jiří

  • 23. 01. 2009 00:00

Sdílet článek

[id:7404|autor:Mgr. Langer Jiří|email:jiri.langer@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:|aktualizace:]

Dotace pro sociální služby na rok 2009

Sociální služby v jednotlivých krajích a obcích jsou stále ještě velmi významným způsobem závislé na přidělování finančních prostředků z Ministerstva práce a sociálních věcí. Když jsme se koncem minulého týdne seznámili s  výší dotace pro Liberecký kraj na rok 2009, bylo nám vše jasné, že tento stav zcela evidentně ohrožuje chod prakticky všech sociálních služeb v kraji. Zjednodušeně řečeno lze říci, že náš požadavek 427 mil. Kč na rok 2009 se pohyboval ve stejné výši jako v letech 2007-2008. Zatímco ale v těchto letech Liberecký kraj obdržel cca 315 mil. Kč a nebylo se s tím jednoduché vyrovnat, tak pro letošní rok jsme obdrželi pouhých 170 mil. Kč! Prakticky ihned jsme začali intenzívně vyjednávat na úrovni všech krajů v republice a máme již připravený společný postup vůči Ministerstvu práce a sociálních věcí. Samozřejmě, že o vzniklé situaci jednáme s radním pro ekonomiku Libereckého kraje Zdeňkem Bursou. Věřím, že tato jednání povedou k tomu, abychom v letošním roce byli schopni v našem kraji udržet a poskytovat sociální služby na minimálně na stejné úrovni jako v předchozích letech. V žádném případě nehodláme podporovat zvyšování cen klientům v sociálních službách jenom proto, že se vláda obrací k sociálním službám zády. Víme, že procházíme ekonomickými problémy, ale není přece možné zničit během jediného roku sociální síť, která se po celé roky v Libereckém kraji budovala. To je krátkozraké a vymstilo by se to nám všem. O průběhu dalších jednáních  budu veřejnost všemi dostupnými prostředky informovat.

 

Pavel Petráček

člen Rady Libereckého kraje pověřený vedením resortu  sociálních věcí a menšin

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky