Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Vlajka Tibetu visí na kraji už pojedenácté v historii

10. 03. 2021

I letos, stejně jako v předchozích letech, vlaje na terase třetího patra budovy Krajského úřadu Libereckého kraje tibetská vlajka. Připomíná březnové výročí povstání tibetského lidu proti represím a čínské politice. Liberecký kraj se pověšením vlajky každoročně připojuje do mezinárodní kampaně Vlajka pro Tibet.   

„Podpora národů, které bojují za svoji svobodu, je pro nás důležitá. My sami jsme prožili desítky let v nesvobodě. Ke kampani Vlajka pro Tibet se připojujeme každoročně a pokračovat budeme i v současném volebním období. K pravidelnému vyvěšování vlajky bude docházet vždy 10. března, a to až do roku 2024. Dnes jsme ji vyvěsili již pojedenácté v historii fungování Libereckého kraje,“ uvedl hejtman Libereckého kraje Martin Půta.

Dne 10. března 1959 povstal tibetský lid proti čínské represivní politice, která utlačovala Tibeťany v jejich vlastní zemi. Kampaň Vlajka pro Tibet má kořeny v polovině devadesátých let 20. století. Tradice začala v západní Evropě. Jejím symbolickým cílem je vyjádřit podporu ochrany lidských práv nejen Tibeťanů, ale i obyvatel Čínské lidové republiky či ostatním národům, které bojují za svobodu a emancipaci.

V loňském roce se Liberecký kraj na základě rozhodnutí krajské rady do kampaně zapojil společně s dalšími 844 obcemi, městy, městskými částmi a kraji České republiky.

Mgr. Filip Trdla
tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu
filip.trdla@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226307
Mobil: 770134419