Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Vlastivědné muzeum v České Lípě bude od 1. ledna do 28. února 2018 pro veřejnost uzavřeno

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 21. 12. 2017 00:00

Sdílet článek

Muzeum se pro veřejnost uzavírá hned z několika důvodů. Vzhledem k rozsahu expozic a vytíženosti muzea během návštěvnické sezóny, která začíná každoročně na začátku března (v roce 2018 to bude ve čtvrtek 1. března) a končí 31. prosince, je nutné provést rozsáhlejší opravy a údržbu expozic i jejich prostor. Tyto zásahy jsou pro chod muzea nezbytné, a to jak z provozních důvodů, tak z hlediska návštěvnického komfortu. Svůj oddechový čas muzeum nevyužívá pouze k údržbě a opravám prostor a zařízení, ale odborní pracovníci se také plně věnují aktualizaci a především doplňování stálých expozic, instalacím nových výstav a zlepšení servisu pro naše návštěvníky. Během návštěvní sezóny na tyto činnosti nezbývá dostatek času ani volného personálu. Na základě námi sledovaných statistických dat se nám měsíce leden a únor dlouhodobě ukazují jako návštěvnicky nejslabší, a proto je toto období k uzavření expozic a výstav tím nejvhodnějším. Získáme nejen prostor a čas k realizaci řady nových nápadů a zajímavých změn v expozicích, ale zároveň během tohoto času ušetříme i nemalé finanční prostředky na provozu, které pak můžeme investovat do zlepšení stávajících podmínek a služeb naší instituce.

V roce 2018 bude dokončena  rozsáhlá a dlouhodobá rekonstrukce stálé expozice o historii Českolipska, která bude odrážet nejnovější informace a výsledky historického výzkumu. Právě část historické expozice od středověku po baroko a cechy je poslední, která již řadu let čekala na svou rekonstrukci a aktualizaci. Nová expozice bude prezentovat období let 500 – 1 750 na Českolipsku a v České Lípě, což zahrnuje tato historická období a témata:

-     STŘEDOVĚK V ČESKÉM PROSTŘEDÍ – období let 500 až 1 500

-     GOTIKA V ČESKÉM PROSTŘEDÍ – období let 1 230 až 1 526

-     RENESANCE V ČESKÉM PROSTŘEDÍ – období let 1 526 až 1 618

-     BAROKO V ČESKÉM PROSTŘEDÍ – období let 1 618 až 1 750

-     CECHY V ČESKÉ LÍPĚ A NA ČESKOLIPSKU

     Náklady na dokončení této poslední části expozice jsou vyčísleny ve výši 800.000,- Kč. Tyto náklady představují především materiál a služby, které není muzeum schopno zajistit vlastními silami. Veškeré odborné činnosti (ideový záměr, scénář, realizační scénář), projektové, fotografické, výtvarné, výstavní, konzervátorské a instalační práce zajišťuje muzeum ze svých zdrojů a svými odbornými pracovníky.

      Již v roce 1999 jsme zahájili postupnou obnovu stálé regionální expozice Českolipska. Důvodem našeho rozhodnutí bylo především již neúnosné „zastarání“ obou jejích částí. Část přírodovědná byla vytvořena v roce 1969 a část historická v roce 1970. Informace zde prezentované byly již dlouhodobě překonané a neodpovídaly současné úrovni vědomostí o Českolipsku a České Lípě. Také vystavené sbírkové předměty bylo a je nutné obměnit a doplnit o nově získané předměty z naší sbírkotvorné činnosti. Technické a výstavní prvky jsou historicky překonané a jejich opotřebení odpovídá dlouhodobému používání.

Rekonstrukce stálé regionální expozice byla v letech 1999 až 2002 financována pouze z vlastních příjmů muzea. V roce 2003 a 2004 jsme zahájili rekonstrukci regionálních expozic za finanční podpory Města Česká Lípa. Od roku 2005 do roku 2009 jsme rekonstrukci expozic financovali z prostředků Libereckého kraje, vlastních příjmů a ze sponzorských darů. V roce 2010 jsme získali další příspěvek Města Česká Lípa. Od roku 2011 do roku 2015 jsme však již prováděli jen drobné rekonstrukční úpravy z vlastních příjmů muzea. Až v roce 2016 jsme získali od města Česká Lípa příspěvek na dokončení výše popsané poslední části historické stálé expozice ve výši 500.000,-Kč. To nám umožnilo zahájit dlouho odkládanou rekonstrukci.

Většinu oprav provádíme bez uzavření muzea nebo stálé expozice. Průběh rekonstrukce tak mohou návštěvníci přímo sledovat a těšit se na nové exponáty a nejnovější informace z historie Českolipska. Jsou však činnosti, které je nutné provést v době uzavření muzea a zajistit tak bezpečnost našich návštěvníků. Jedná se především o kompletaci expozičních vitrín a jejich zasklívání. Také instalaci sbírkových předmětů je nutné provádět v době uzavření expozic. Kompletně bude nová, stálá, historická expozice dokončena v roce 2018, kdy také dojde k jejímu otevření pro veřejnost.     

Mimo tuto dlouhodobou rekonstrukci stálé historické expozice připravujeme i řadu dalších úprav, technických inovací a především doplnění stávajících expozic o nové exponáty a sbírkové předměty. V roce 2017 jsme mohli díky finančním prostředkům Libereckého kraje a Ministerstva kultury ČR zakoupit do námi spravované sbírky řadu nových a unikátních sbírkových předmětů, které budou postupně prezentovány návštěvníkům.

Muzeum, jako vzdělávací instituce nesmí být v čase ustrnulým zařízením, ale musí jít stále s dobou a novými muzejními trendy. Každou chvíli dochází ve všech vědeckých oborech k malým i větším objevům, které je nutno popularizovat náležitou formou v našich expozicích a výstavách. Naším cílem je prezentovat výsledky současných výzkumů i nové sbírkové předměty srozumitelně, zábavně a především s vysokým informačním potenciálem. Těší nás, že se nám každý rok daří naši rozsáhlou sbírku doplňovat a rozšiřovat o nové sbírkové předměty.

V roce 2018 bude také pokračovat zavádění prezentace některých prostor, které přímo souvisejí s původní funkcí klášterního areálu. Prohlídka muzejních expozic a výstav tak bude současně prohlídkou ojedinělého klášterního komplexu. K tomuto budou využity především prostory kaplí Loreta a Nejsvětější Trojice a Svaté schody. Zde jsme již instalovali a i nadále budeme postupně instalovat naše sbírkové předměty z původní výbavy kláštera a další církevní exponáty. Tyto doplníme obrazovými a textovými informacemi, které budou návštěvníka provázet ne po muzejních expozicích a výstavách, ale po areálu bývalého augustiniánského kláštera. Informace budou rozmístěné ve všech částech klášterního areálu (konvent, ambit, Rajský a Loretánský dvůr, prostor galerie a Klášterní zahrada). Zaměříme se tedy i na návštěvníka, vyhledávajícího kulturně-historické areály, objekty a stavby.

Ve stálých přírodovědných expozicích plánujeme instalovat nové druhy především exotických živočichů.  

Mezi naše hlavní priority patří komunikace s návštěvníky. V roce 2016 bylo proto zřízeno nové pracoviště muzejní výchovy (edukace), které propojilo ekologickou a muzejních výuku. Činnosti tohoto pracoviště budeme v roce 2018 dále rozvíjet instalací nových interaktivních prvků v našich expozicích a výstavách.

V době uzavření muzea však nejde jen o doplňování expozic. Je třeba prohlédnout všechny vystavené exponáty, ošetřit je a nakonzervovat. Každý vystavený předmět je pod vlivem řady klimatických a technických faktorů a jeho každoroční kontrola je nutná pro jeho uchování v perfektním stavu. Společně s exponáty je třeba opravit i veškerý fotografický materiál, mapy a popisy, včetně výstavních prvků. 

V době uzavření muzea budeme také připravovat a instalovat novou celoroční výstavu „100 let“. Jedná se o rozsáhlou výstavu, která připomene sté výročí založení Československé republiky. Prostor ambitu, kde bude výstava instalována, nabízí dělení prostoru na 28 nik, z nichž každá bude nositelem jednoho obrazu či tématu z dějin republiky. Jednotlivá témata jsou rozpracována formou velkoformátových fotografií, trojrozměrných exponátů, doplňujících novinových článků, dobových tiskovin a rekvizit.

Současně s úpravami a doplňováním expozic probíhají i práce v expozičních a výstavních prostorách. Čeká nás proto vymalování expozičních prostor v přízemí a v prvním patře hlavní budovy.   

Je nutné zdůraznit, že drtivou část všech oprav, úprav, instalací a výtvarných realizací provádíme vlastními silami, především díky naším odborným pracovníkům, kteří jsou správci jednotlivých expozičních celků. Ušetříme tak nemalé finanční prostředky, které investujeme do ošetření sbírek a technického vybavení expozic.

I pro rok 2018 tedy připravíme našim návštěvníkům řadu nových úprav a doplnění stálých expozic. Pravidelní návštěvníci našeho muzea se tak budou moci těšit na zcela nové exponáty a zážitky v našich rozsáhlých vlastivědných expozicích i připravovaných výstavách.                                                                                                                                

V České Lípě dne 21.12. 2017

 

Ing. Zdeněk VITÁČEK

Ředitel a zoolog

Vlastivědného muzea a galerie v České Lípě

 

TZ Vlastivědného muzea a galerie v České Lípě, Příspěvková organizace Libereckého kraje, nám. Osvobozeni 297,

470 34 Česká Lípa, tel.: 487 824 145, fax. 487 824 146

www.muzeumcl.cz, muzeumcl@muzeumcl.cz

 

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky