Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Vlastivědné muzeum v České Lípě chystá výstavy - První světová... a Obrazová kronika 1989/90

10. 09. 2009
[id:8701|autor:Mgr. Langer Jiří|email:jiri.langer@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:|aktualizace:]

V ambitu kláštera ve Vlastivědném muzeu a galerii v České Lípě bude v sobotu 19. září zahájena výstava, která plní důležitý bod muzejního programu zaměřeného k hledání nových a opomíjených souvislostí přelomových událostí dějin 20. století. K nim patří právě I. světová válka v letech 1914-1918, která hluboce zasáhla do osudů obyvatel Českolipska.

„Vyžádala si mnoho životů, přinesla bídu a sociální napětí do zdejších měst a obcí. Ve spolupráci s Klubem vojenské historie se snažíme přiblížit atmosféru vojenského života. Na četných fotografiích přiblížíme prostředí frontového života a pohlédneme do tváří mnoha vojáků,“ uvedl pracovník muzea Ladislav Smejkal.

 Názornou představu o událostech dají podle něj i vybudované napodobeniny válečného zákopu a ošetřovny na frontě. Součástí budou četné uniformy a zbraně. Do celku výstavy bude také vsazena zvláštní příležitostná expozice o bitvách na řece Soči ve Slovinsku, kterých se účastnili i vojáci 18. pěšího pluku dislokovaní v České Lípě.

„Tato expozice vznikla ve spolupráci České republiky a Slovinska a byla připravena za podpory Evropského parlamentu.,“ připomněl ředitel muzea Zdeněk Vitáček.

 

Obrazová kronika let 1989/90 připomene nedávnou minulost

VMG rovněž zve na vernisáž výstavy v Maštálkově síni, která se koná  ve středu 23.září od 16.30 hodin.

Vlastivědné muzeum a galerie v České Lípě připomene výstavou Obrazová kronika let 1989/90 události připomínající přechod od totality k demokracii. Téma i v regionálním měřítku velmi náročné bude podáno způsobem vizualizace minulosti. Dobová fotografie přiblíží lidi, místa a události na Českolipsku a neklade si nárok na vysvětlení a objasnění všech vývojových souvislostí,“ uvedl Ladoíslav Smejkal.

 Změny kvalit života mohou být podle něj pozitivní, ale nemusí být ideální. Vztahy ve společnosti mohou být otevřenější, ale vůbec nemusí být klidné. Návštěvník by se měl na chvíli zahledět do nedávné minulosti, která se vzdaluje nejen přirozeným časem, nýbrž i oním zběsilým řícením se příliš uvolněné a nepřehlédnutelné scenérie našich dnů.  Výstava potrvá do 25. 10.

Mgr. Langer Jiří
jiri.langer@kraj-lbc.cz
Telefon: 485 226 302