Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Vlastníte podstávkový dům? Otevřete jej pro veřejnost 26. května!

Mgr. Langer Jiří

  • 04. 03. 2013 17:08

Sdílet článek

 

Jste majiteli nebo bydlíte v podstávkovém domě a rádi byste ho ukázali zájemcům o lidovou architekturu a tradiční řemesla? Nebo se podělili o zkušenosti s rekonstrukcí? Poslední květnovou neděli tedy 26. 5. 2013 máte možnost od 10 do 17 hod. otevřít svůj dům veřejnosti. Ideální je spojit prohlídku s doprovodným programem např. ukázky tradičních řemesel, prohlídky okolí, ochutnávky místních pokrmů a podobně.

Do každoroční akce otevřených podstávek se zapojují i Vlkovi z Jindřichovic po Smrkem. „Postavili jsme nový podstávkový dům a ten prastarý původní teď opravujeme. Protože mnozí jiní majitelé starých domů řeší také otázky kolem nutných oprav, často si při tomto dni povídáme nejen o tom, jaké je žití v takovém domě, ale i o tom, jak ho lze šetrně opravovat. Například hliněné omítky, kachlová pec i tesařské opravy budí vždy veliký zájem.“

 Liberecký kraj podporuje společnou přeshraniční iniciativu od r. 2003, kdy začal s první dokumentací podstávkových domů.

„Potěšil nás vysoký zájem majitelů podstávkových domů na území Libereckého kraje, kteří své domy veřejnosti ochotně otevřeli. Chceme se i tento rok podílet na organizaci akce a věříme, že tím pomůžeme zviditelnit tyto skvosty lidové architektury, které se v našem kraji nachází,“ říká radní pro resort hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů a rozvoje venkova Libereckého kraje Ivana Hujerová.

 

Pokud chcete váš podstávkový dům otevřít veřejnosti popř. i připravit nějaký doprovodný program, obraťte se prosím na projektovou manažerku Ing. Kateřinu Tížkovou, katerina.tizkova@kraj-lbc.cz, která Vám zodpoví vaše případné dotazy a zašle přihlašovací formulář. Ten je potřeba vyplněný zaslat zpět co nejdříve, nejpozději do 31. 3. 2013.

 

Podstávkové domy jsou typickými představiteli lidové architektury pro zdejší region severních Čech, německé Horní Lužice a polského Dolního Slezska. Odborníci odhadují, že se v celém území zachovalo cca 19 000 podstávkových domů.

 

Akci podpořil Liberecký kraj prostřednictvím česko-německého projektu „Společně pro zachování podstávkových domů – Zvýšení povědomí a informovanosti“ financovaného z přeshraničního programu Cíl 3.

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky