Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Vodní svět v Dětském koutku prošel kompletní rekonstrukcí

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 20. 06. 2022 12:37
  • Kultura
  • Rozvoj

Sdílet článek

V minulém týdnu se návštěvníkům Dětského koutku znovu otevřel vodní svět, který prošel v předcházejících týdnech kompletní přestavbou. Kromě úplné rekonstrukce vodovodních systémů došlo k renovaci původních uměleckých fontán z dílny Alexandry Koláčkové a přibyly i nové vodní herní prvky a mlhoviště s průtočným korytem. Celá rekonstrukce, na které se finančně podílely Liberecký kraj i město Liberec, stála bezmála 1,3 milionu korun.

V pátek 16. června došlo za účasti hejtmana Libereckého kraje Martina Půty a primátora města Liberec Jaroslava Zámečníka k znovuotevření oblíbeného vodního světa v Dětském koutku v Lidových sadech. Původní vodní prvky byly zastaralé a nefunkční, keramické fontány již musely být z technických důvodů vyřazeny mimo provoz.

Poslední výraznější rekonstrukcí prošel vodní svět v roce 2002. Tehdy projektový ateliér David, s. r. o. Liberec pro město Liberec navrhl zpevněnou plochu s umělým potokem a tryskami doplněný keramickými plastikami sochařského ateliéru Alexandry Koláčkové. Za dvacet let nepřetržitého fungování a vlivem povětrnostních podmínek se však zpevněný dlaždicový povrch a jeho betonové podloží začaly rozpadat a přestaly tak sloužit k bezpečnému dovádění dětí. Proto bylo nutné vodní svět obměnit a vytvořit z něj opět bezpečnou část areálu Dětského koutku, která bude splňovat bezpečnostní a hygienické požadavky dnešní doby,“ vysvětluje vedoucí Kulturního a společenského střediska Lidové sady Vladimíra Štrynclová.

V průběhu rekonstrukce, která trvala čtyři týdny, došlo ke kompletní opravě vodovodního systému včetně výměny rozvodů a potrubí a bylo instalováno mlhoviště s průtočným korytem a zcela novými vodními herními prvky. Podařilo se také zrenovovat původní umělecké keramické fontány, které byly následně usazeny na nová vybraná místa v areálu koutku. „Přestože plastiky již neplní svůj původní účel aktivních vodních fontán, stále mohou dělat radost a sloužit jako dekorace a vzpomínka na část historie Dětského koutku,“ dodává Štrynclová.

Dětský koutek zanedlouho vstoupí do sedmdesáté sezony. Díky postupným úpravám si stále udržuje moderní podobu a nabízí atrakce, které odpovídají současným bezpečnostním požadavkům. Nový vodní koutek, kde najdou děti osvěžení, je dalším skvělým místem. Pevně věřím, že Dětský koutek bude i nadále bavit další a další generace dětí,“ uvedl hejtman Martin Půta.

Rekonstrukce vodních prvků není jedinou letošní novinkou. Začátkem roku byly v koutku také kompletně vyměněny povrchy asfaltových komunikací na dopravním hřišti i dopadové plochy pod herními prvky. V plánu pro letošní rok je také zhotovení projektové dokumentace na nové bistro, které by více odpovídalo aktuálním gastro trendům a poptávce. Bistro, jehož stavba by mohla začít již v průběhu příštího roku, bude sloužit nejen návštěvníkům hřiště, ale i veřejnosti a kolemjdoucím turistům.  

Za město Liberec jsme rádi, že se dětský koutek rozvíjí, byla to ostatně jedna z podmínek při převodu celého areálu novému zřizovateli. Teď už je snad všem jasné, že koutek i zoo zůstanou Liberci a jeho občanům dál jako jedna z tradičních atraktivit k trávení volného času,“ uvádí náměstek primátora pro kulturu, školství, sociální věci a cestovní ruch Ivan Langr.

Velice nás těší, že i po téměř sedmdesáti letech je Dětský koutek stále oblíbeným výletním cílem mnoha nejen libereckých rodin. Díky nové spolupráci města Liberec a Libereckého kraje se nám úspěšně daří ho zvelebovat a jeho návštěvnost stále roste. Jen letos jeho branami prošlo více než 11000 dětí. Zároveň jsem velice rád, že se nám podařilo stavební práce dokončit v plánovaném termínu a děti si mohou užívat vodních radovánek hned s nástupem prvních letních dní,“ doplňuje Nejedlo.

V případě hezkého počasí je Dětský koutek otevřen každý den včetně víkendů od 09.00 do 19.00. Za celodenní vstupenku s možností opustit areál v průběhu dne děti od 2 let zaplatí 60 korun a jejich dospělý doprovod 30 korun.

TZ: ZOO Liberec

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky