Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Vratislavické Desítky hostily tradiční setkání krajských radních s primátory a starosty

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 22. 11. 2022 14:48
  • Doprava
  • Rozvoj
  • Sociální
  • Školství

Sdílet článek

Tradiční setkání členů rady kraje s primátory, starostkami a starosty měst a obcí Libereckého kraje hostilo v úterý 22. listopadu kulturní centrum 101010 ve Vratislavicích nad Nisou. Hovořilo se o dopravě, rozpočtu, školství či sociálních službách, nechyběla ani aktuální tematika v podobě energetické krize a s ní spojeným vybíráním dodavatele plynu a elektřiny.

„Vnímám tato pravidelná setkání jako velice prospěšná a spolupráce se starosty si velice vážím. Právě oni jsou nejblíž lidem, obyvatelům a řeší jejich každodenní problémy. Funkce starosty je důležitá i v té nejmenší obci a v řadě měst a vesnic své posty obhájí i několikrát za sebou, což je důkazem toho, že svou práci odvádějí dobře a mají mezi lidmi důvěru. Kraj spolupráci s obcemi  rozvíjí dlouhodobě, pomáhá jim prostřednictvím dotací z Programu obnovy venkova či příspěvků ze svého dotačního fondu. Zdařilá je také spolupráce obcí s krajem při přípravě dopravních staveb, které jsou důležité pro jejich obyvatele,“ uvedl hejtman Martin Půta.

Statutární náměstek hejtmana Jan Sviták, pověřený řízení resortu dopravy, na vratislavickém setkání  přiblížil vývoj finančních prostředků kraje na rozsah dopravní  obslužnosti od roku 2018 s výhledem do příštího roku. „Podle odhadu by příští rok měl Liberecký kraj přispět na autobusovou i železniční dopravu částkou 1,2 miliardy korun,“ řekl Sviták. Informoval také o novinkách v tarifu IDOL a o situaci stran modernizace odbavovacích systémů.

O střednědobém výhledu rozpočtu Libereckého kraje na období 2023 až 2026, a to z pohledu příjmů i výdajů pohovořil před přítomnými náměstek hejtmana pro resort ekonomiky, majetku, investic, veřejných zakázek a informatiky Zbyněk Miklík. Sestavování rozpočtu Libereckého kraje pro rok 2023 bylo mírně komplikované. Poslední tři roky procházíme celou řadou krizí od pandemické přes uprchlickou až po energetickou, která s uprchlickou částečně souvisí. Proto výdaje z rozpočtu ovlivňují faktory, které není snadné do budoucna předvídat,“ řekl. Hovořilo se též o plánech na nákup energií.

S aktualitami ze svých resortů přispěli do pléna také další radní. Mezi projednávanými tématy byly kupříkladu informace o informačním a vzdělávacím portálu Libereckého kraje EDULK a o finančním zajištění sociálních služeb a rozložení jejich financování.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky