Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Vratislavický pivovar oslavil 135. výročí svého založení s hejtmanem

Vratislavický pivovar oslavil 135. výročí svého založení s hejtmanem

[21470|9dca34a53973438aecf90fbd2a055e23|5|public/vnejsi_vztahy/konrad_eb2958e9af.jpg]

24. 10. 2007
[id:5748|autor:Mgr. Langer Jiří|email:jiri.langer@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:|aktualizace:]

Hejtman Libereckého kraje Petr Skokan navštívil minulý týden  Pivovaru Hols, a.s ve Vratislavicích n. N., kde se  zúčastnil oslav 135. výročí založení pivovaru, jenž nyní vyrábí pivo značky Konrad. Zároveň navštívil Automuzeum, sídlící v areálu. Setkání se zúčastnili Zdeněk Mikl, předseda představenstva akciové společnosti Hols, ředitel pivovaru Petr Hostaš a obchodní náměstek Jaroslav Toman, za vedení Automuzea pak jednatelé Milan Bumba a Zbyněk Najman a spolupracovník muzea Jiří Hladík.

Po exkurzi v pivovarnických porvozech a prohlídce automuzea nešetřil hejtman uznáním.

„Vím, že vratislavický pivovar vyrábí kvalitní regionální pivo, vždyť v roce 2005 získal ocenění za světlou jedenáctku Konrad v soutěži Výrobek roku Libereckého kraje. Automuzeum znám zase podle toho, že v létě nám byly zapůjčeny dva autoveteráni na cestu po pohraničních  obcích semilského okresu krajem Královéhradeckým. Byla to příjemná jízda bez nehod a bez závad, a pohled na další zachovalé historické vozy tady v muzeu, je nádherný,“ řekl Petr Skokan. „ V podstatě jde o ideální spojení poznání a zábavy  pro rodiče i s dětmi. Vřele návštěvu doporučuji,“ dodal s tím, že mu bylo velice sympatické „červené“ pivo značky Konrad  - Červený král.

Ředitel pivovaru Petr Hostaš seznámil hejtmana s historií založení pivovaru v roce 1972 i s peripetiemi, kdy byl pivovar i v roce 1998 uzavřen a teprve  25. května 2000 se zde znovu začalo vyrábět pivo..

„Jsme velmi potěšeni zájmem hejtmana o malou firmu, která zaměstnává 50 lidí. Znovu nás to utvrzuje v tom, že naše práce je smysluplná. To potvrzuje také vzestupný výstav pivovaru. Za pololetí roku 2000 vystavil pivovar 15 tisíc hektolitrů piva Konrad, v roce 2006 je to již 98 tisíc hektolitrů a pro letošní rok  plánujeme  cca 110 tisíc hektolitrů, z toho značnou část pro vývoz,“ uvedl ředitel, který na závěr návštěvy předal hejtmanovi Pamětní list pivovaru Hols s pořadovým číslem 1.

Obdobně podpořil Petr Skokan, sám zanícený motocyklista,  činnost automuzea, které v současné době vystavuje cca 50 autoveteránů, ale i motocyklů, starých kol a třeba i zařízení pro autoškoly.

Historie vratislavického pivovaru

Historie  pivovaru se začíná odvíjet 21. července 1872 se začíná odvíjet zveřejněním inzerátu o nabídce akcií Společnosti libereckého pivovaru a sladovny ve Vratislavicích v časopise Reichenberger Zeitung.

Spojením Vratislavického a Jabloneckého pivovaru v roce 1908 vzniká silná pivovarská skupina  Liberecko Vratislavické a Jablonecké pivovary, akciová společnost.

V roce 1948 se tato společnost mění na národní podnik Severočeské pivovary s ředitelstvím ve Vratislavicích.

Rok 1983 byl poznamenán rozsáhlým požárem, který způsobil značné škody, ale výrobu piva neohrozil.

Po roce 1989 dochází k osamostatnění pivovaru a vzniká akciová společnost Vratislavické pivovary.

V roce 1995 kupuje majoritní podíl pivovaru britský koncern BASS PLC, který v této době již ovládá pivovarnickou skupinu Pražské pivovary. Právě vedení BASS spolu s vedením Pražských pivovarů 25.5. 1998 oznamují uzavření všech provozů pivovaru Vratislavice.

Novým historickým mezníkem pivovaru je datum 25.5.2000, kdy společnost HOLS a.s. obnovila v pivovaru výrobu piva a sladu. 29. června 2000 při Dnu otevřených dveří mají možnost příznivci vratislavického piva ochutnat nový výrobek světlý ležák KONRAD 11 %.

Tradiční značku vratislavického piva VRATISLAV si v majetku ponechávají Pražské pivovary. Z tohoto důvodu vytváří HOLS a.s. novou značku KONRAD – kníže Konrád nastoupil na knížecí trůn po svém bratrovi Vratislavovi.

Během krátké doby pivovar vyrábí kompletní řadu piv : lehké pivo, světlou desítku, oblíbenou světlou i tmavou jedenáctku, prémiovou dvanáctku a řadu speciálů, např. polotmavý ležák KONRAD ESO, speciální světlý ležák KONRAD JOKER 14 % a sváteční ležák ČERVENÝ KRÁL – červené pivo.

KONRAD si postupem získává oblibu i u pivovarských odborníků, kteří kvalitu KONRADA potvrzují udělením řady ocenění :

Rok 2001 :      KONRAD 11 % světlý ležák získává Zlatou  pivní pečeť v Táboře

                        KONRAD 11 % tmavý ležák získává Stříbrnou pivní pečeť v Táboře

                        KONRAD 12 % světlý ležák získává Bronzovou pivní pečeť v Táboře

 

Rok 2002 :      KONRAD 12 % světlý ležák 2. místo v soutěži Pivo České republiky

 

Rok 2003 :      KONRAD 11 % tmavý ležák získává Zlatou pivní pečeť v Táboře

                        KONRAD 11 % tmavý ležák 3. místo v soutěži Pivo České republiky

 

Rok 2005 :      KONRAD 11 % světlý ležák 1. místo na Dočesné 2005 v Žatci a

                       1. místo  v kategorii pivo soutěže Výrobek roku Libereckého kraje

                                                                      

Rok 2006 :      KONRAD 12 % světlý ležák 1. místo v Norimberku o Evropskou pivní hvězdu

KONRAD 12 % světlý ležák   2. místo v soutěži Pivo České republiky

                        KONRAD 11 % tmavý ležák 2. místo v Norimberku o Evropskou pivní hvězdu

KONRAD 11 % tmavý ležák získává Bronzovou pivní pečeť v Táboře

KONRAD JOKER 14 % speciální ležák 1. místo v soutěži Pivo České republiky

                        KONRAD JOKER 14 % speciální ležák 1. místo na Dočesné 2006 v Žatci

                        KONRAD ESO speciální polotmavý ležák 1. místo na Dočesné 2006 v Žatci

                       

2007 :                          KONRAD JOKER 14 % speciální světlý ležák získává Bronzovou pivní pečeť v Táboře

Po telefonickém  objednání lze domluvit exkurzi v pivovaru spojenou i s návštěvou Pivního šenku s ochutnávkou všech druhů piv. Na jaro pivoar opět chystá Den otevřených dvěří a v červnu příštího roku se opět uskuteční tradiční Den s Konradem  - akce plná her, zábavy a soutěží por celou rodinu.

 

Historie vzniku automuzea v rodišti Ferdinanda Porsche

Na podzim roku 2003 v areálu pivovaru KONRAD ve Vratislavicích nad Nisou, jen kilometr od rodného domu Ferdinanda Porsche, vzniklo nové motoristické muzeum. Majitelé pivovaru nabídli příznivcům historických vozidel k využití nepotřebné prostory, které již pivovar nevyužíval. Za podpory pivovaru byla zrekonstruována bývalá "ledárna" a již také nepoužívaná uhelná kotelna.  Celkem je v muzeu vystaveno na padesát historických vozidel. Hned u vstupu uvítá návštěvníka obsáhlá nabídka motoristické literatury, která byla v posledních letech napsána jak o českých, tak i zahraničních motocyklech a automobilech. Zájemce o informace si zde může zakoupit čtení o historii automobilek Aero, Praga, Škoda, Tatra, Walter, Wikov i Z a samozřejmě i motocyklových výrobců ČZ a JAWA. Nechybí ani aktuální nabídka motoristických časopisů píšících o historii motorismu.

Vstupní hala je doplněna zajímavou expozicí z historie autoškoly.

 V další hale najde návštěvník především předválečné bicykly, motocykly a osobní automobily. Vše je okořeněno dobovými doplňky, plakáty a fotografiemi, většinou dodatečně darovanými mnoha nadšenými návštěvníky.

Největší a nejnovější hala je zaplněna vozidly poválečné éry, z let padesátých, šedesátých a sedmdesátých, které ti starší ještě pamatují běžně na našich silnicích. Přesto jsou zde takové unikáty které se jentak nevidí, jako tovární prototyp malotraktoru Škoda, čtyřdveřový Velorex, mohutný Buick Jana Wericha, malý DAF 55, naopak šest metrů dlouhý pohřební Mercedes-Benz nebo sportovní VW Karmann Ghia.

Samozřejmě, že nechybí připomínka prvních libereckých výrobců automobilů a motocyklů, firem LINSER a RAF. Neopomenuli jsme ani významné rodáky spjaté s motorismem, jako byl první český motorista, baron Theodor von Liebieg (dovezl první automobil do Liberce již v roce 1893), nebo geniální automobilový konstruktér dvacátého století, Ferdinand Porsche, který se narodil právě zde, ve Vratislavicích nad Nisou..

Muzeum motoristické historie Liberecka je otevřeno každou neděli od 10 do 16 hodin, v měsících březen až říjen.

V zimním období je muzeum uzavřeno !!! (exponáty jsou zazimovány).

Pro předem objednané skupiny (nad 10 osob) je možné domluvit návštěvu i během týdne nebo v sobotu.

V zimním období je možné po předchozím objednání shlédnout menší část expozice, kde jsou předválečná vozidla (6 automobilů + 12 motocyklů).

Vstupné je 30,- Kč za osobu / děti v doprovodu dospělých 10,- Kč

Kontakt:

AUTOMUZEUM.CZ - areál vratislavického pivovaru KONRAD (HOLS)

Tanvaldská 164, Liberec 30 - Vratislavice nad Nisou

Tel.: 607 80 25 70 (Milan Bumba) * Tel.: 602 818 535 (Zbyněk Najman)

e-mail:info@automuzeum.cz






Mgr. Langer Jiří
jiri.langer@kraj-lbc.cz
Telefon: 485 226 302