Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Vycházky na Frýdlantsku zvou k putování

Futerová Linda

  • 25. 02. 2004 00:00

Sdílet článek

[id:1638|autor:Futerová Linda|email:linda.futerova@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:724 030 320|aktualizace:]

V Libereckém kraji je nově k dispozici pomůcka pro všechny, kdo chtějí poznávat přírodu a památky Frýdlantského výběžku. „Správa Chráněné krajinné oblasti Jizerské hory a Společnost pro Jizerské hory o.p.s. vydaly za finanční podpory resortu životního prostředí a zemědělství Libereckého kraje, Nadace pro záchranu a obnovu Jizerských hor a Severočeské plynárenské a.s. sadu průvodců po pěti zajímavých trasách Frýdlantska“, řek člen rady kraje Radim Zika.

Všechny vycházky začínají i končí v místech dostupných hromadnou dopravou a jsou připraveny tak, aby je mohl absolvovat i školní kolektiv v době dopoledního vyučování. Jednotliví průvodci přinášejí obsáhlé informace o chráněných územích, všímají si místních přírodních i kulturních památek i zajímavých aktivit (např. lesních školek, revitalizací potoků, podpory hnízdění ptáků apod.), vysvětlují některé základní pojmy z oblasti péče o přírodu a krajinu (např. vegetační stupně, zóny ochrany přírody). Popisují i typické způsoby péče o krajinu v oblasti, která je dnes na jedné straně považovaná za zanedbanou a problematickou, na druhé straně však oplývá bohatstvím zajímavých a krásných míst.

Přiložený metodický list pro pedagogy nabízí aktivity, které mohou putování krajinou doprovázet a vést k hlubšímu poznávání místa. Ukazuje, jak je možné i ve škole propojovat přírodní témata s tématy historickými, uměleckými nebo jazykovými. Nezbytnou součástí je i přehled další doporučené literatury.

Vydáním publikace vyhlašují Společnost pro Jizerské hory o.p.s. a Správa CHKO Jizerské hory soutěž o nejkrásnější a nejsilnější strom: cílem celoroční soutěže je mapování a dokumentace přirozeně rostoucích druhů stromů. Příspěvky do soutěže je možné zasílat na Správu CHKO Jizerské hory do 30. září 2004. Ke Dni stromů – 19. říjnu budou vyhlášeni vítězové. Podrobné informace o soutěži najdou zájemci přímo v publikaci Vycházky na Frýdlantsku.

Vycházky po Frýdlantsku jsou k dispozici na odboru životního prostředí a zemědělství Libereckého kraje (Ing. Lenka Rychtaříková, tel. 485 226 612), na Správě CHKO Jizerské hory (Liberec, U Jezu 10) a v Městském informačním centru ve Frýdlantu (nám. T.G. Masaryka 99).

I ti, kdo se soutěže nezúčastní, jsou srdečně zváni k poznávání přírodních i kulturních krás Frýdlantska. Vydaná publikace Vycházky na Frýdlantsku je přitom může doprovázet, informovat a inspirovat,“ uzavřel Zika.

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky