Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Vydejte se v sedle kola krajinou malebných vesniček a pískovcových skal

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 16. 07. 2021 13:10

Sdílet článek

Ze Skalky u Doks přes osadu Hvězda do Horních Heřmánek, stezkou do Dřevčic a dále do Lhoty a zpět do Skalky tzv. Husí cestou – to je ve zkratce tip na nenáročný dvacetikilometrový cyklovýlet.

„Na kole se tentokrát vydáváme na samou hranici Libereckého kraje. Když už budete tak blízko, nezapomeňte v tomto krásném kraji navštívit také unikátní technickou památku, historickou sušárnu chmele v Dubé,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch.

Cyklovýlet začíná v obci Skalka u Doks a provede zájemce krajinou pískovcových skal typických pro Máchův kraj a malebnými vískami. V osadě Hvězda dýchne na návštěvníky příjemná atmosféra při pohledu na hrázděná stavení umocněná projížďkou chráněnou lipovou alejí a pohledem na nejvyšší vrchol Kokořínska Vlhošt.

Další zajímavou zastávkou je vesnická památková rezervace Lhota, kde se dochovaly krásné roubené i zděné stavby lidové architektury. Zmínky o obci pocházejí z přelomu 14. a 15. století a sklepy a skalní obydlí vytesané do pískovcových skal se zachovaly současnosti.

Do Skalky u Doks se lze vrátit po tzv. Husí cestě. V minulosti kupecká stezka spojující Úštěk a Dubou je zachycená na mapě již z roku 1764. Jde po ní projít z Dřevčic do Skalky po žluté a červené turistické značce. Trampové na jejím začátku vysadili alej 59 ovocných stromů a čtyř dubů. Od roku 2017 se pyšní oceněním Alej roku. Cesta místy vede po původní stezce vytesané v pískovci a nabízí krásné výhledy na Bezděz. Turisty provede okolo Martinských stěn a skalního útvaru Husa. Martinské stěny tvoří pískovcová plošina až 300 metrů dlouhá a ukončená příkrou hranou skal. Chráněné území je domovem vzácných druhů bezobratlých živočichů, porostů lišejníků a vřesovišti. Kousek od Martinské stěny je pomník připomínající místo, kde v roce 1921 tragicky zahynul Jára Cimrman. Podrobný popis trasy je na mapy.cz/s/motutunosu.  

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky