Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Vyjádření hejtmana Libereckého kraje Martina Půty a velvyslance Polské republiky v ČR Mateusze Gniazdowského k jeho návštěvě Libereckého kraje

20. 01. 2023

„Vážím si toho, že na všech místech, která jsme spolu navštívili, panovala přátelská atmosféra a probíhala otevřená diskuse. Hovořilo se například o tom, že české ministerstvo dopravy by mělo rychleji zapracovat na přípravě textu mezinárodní smlouvy o železnici mezi Libercem a Žitavou. To se týká zejména necelé dva kilometry dlouhého úseku, kde musí vlaky zpomalit na třicet kilometrů v hodině. Česká strana slíbila, že jej vypracuje a pošle polským partnerům, ale bez něj se jednání nemohou posunout kupředu.

Setkali jsme se ředitelem polského hnědouhelného dolu Turów Sławomirem Wochnou. Hovořili jsme o tom, jak pokračuje výstavba vodovodů z peněz, které pro náš kraj polská strana uvolnila. On nás na oplátku informoval o tom, že byly podniknuty kroky ke snížení světelného smogu a hluku, který důl produkuje. Z naší schůzky si odnáším pocit shody na tom, že společná smlouva mezi českou a polskou stranou je dobrou platformou pro další spolupráci a představuje posun k lepšímu ve společné komunikaci. Již nyní všichni vnímáme, že se zlepšila vzájemná informovanost. Dostáváme zprávy o měření vlivů těžby na okolní obce, a pokud se vyskytne nějaký problém, hledá se způsob, jak se s ním vypořádat.

V Chrastavě jsme se dotkli tématu, kterému se starosta města a senátor Michael Canov dlouhodobě věnuje. Tím je česko-polské územní vyrovnání. Jsem rád, že si pan velvyslanec vyslechl ucelený a erudovaný pohled na tuto záležitost. Zde je nyní řada na české straně, která  uznává, že územní dluh vůči Polsku existuje, ale doposud jej nevyřešila.

Důležitá byla také naše společná návštěva na česko-polské hranici v Hrádku nad Nisou. Téma bezpečnosti v pohraničí silně rezonuje a já budu chtít, aby se český ministr vnitra Vít Rakušan zabýval aktualizací česko-polské policejní smlouvy, které by zlepšila vzájemnou výměnu informací a lepší spolupráci při společných policejních zásazích. Účinněji bychom tak bojovali také proti drobné kriminalitě, která působí obyvatelům těchto oblastí starosti.

Ukázali jsme panu velvyslanci tradiční řemeslnou sklářskou a šperkařskou výrobu, která je s naším regionem spjata. Není náhodou, že  jsme se vypravili na Jablonecko, protože právě Okresní hospodářská komora v Jablonci nad Nisou dlouhodobě zajišťuje obchodní kontakty s partnery z polské Jelení Hory,“ uvedl hejtman Martin Půta.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

„Návštěva Libereckého kraje a pohraničních obcí byla velmi užitečným setkáním. Všude jsem se setkal s vřelým přijetím a vnímám, že přeshraniční kontakty mezi státní správou, ale také jednotlivými samosprávami jsou velmi intenzivní. Jsem rád, že jsme mohli jednat o dopadu těžby v dole Turów věcně, realisticky, a to včetně setkání se členy osadního výboru v Uhelné. Blíží se rok od podepsání společné smlouvy a mohu říci, že bilance vyznívá z obou stran pozitivně. Za rok od podpisu se vzájemné vztahy posunuly od rovin sporů k řešení technických záležitostí, které smlouva obsahuje. Shodli jsme se na tom, že dohoda mezi Českem a Polskem je vhodným nástrojem k tomu, abychom dokázali řešit problémy, kterým budeme v následujících letech čelit.

Zajímavé podněty jsem si odnesl i z návštěvy mezinárodní policejní stanice v Hrádku nad Nisou. Bylo by přínosné, aby zde začali vykonávat službu kromě českých a německých policistů také jejich polští kolegové. Je to otázka, kterou musejí projednat patřičné orgány. O tom, že je potřeba zlepšit tuto situaci, bude příležitost mluvit v nejbližší době při dalším zasedání mezivládní česko-polské komise pro přeshraniční spolupráci, které se zúčastní i zástupci ministerstva vnitra.

Důležitým zjištěním pro mě také bylo, že zdánlivě obyčejná stavba mostu, který by na Trojmezí propojil Česko, Polsko a Německo, se kvůli odlišným mezinárodním právním a technickým předpisům během dlouhých let změnila v složitou a prakticky nerealizovatelnou záležitost. Takto komplikované by evropské projekty být neměly a jsem toho názoru, že region Trojzemí si zaslouží zvláštní pozornost ze stran centrálních vlád v Praze, Varšavě i Berlíně,“ shrnul velvyslanec Mateusz Gniazdowski.

Jan Mikulička
odborný zaměstnanec vztahů s veřejností
jan.mikulicka@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226324