Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Výlet Cvikovskem: na Zelený vrch k Schillerově vyhlídce

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 02. 11. 2023 10:22
  • Cestovní ruch

Sdílet článek

Řadu výletů lze podnikat v okolí Cvikova. Tamní skalnatý kraj je jako stvořený i k vyhlídkám z mnoha kopců – jedním z nich je i Zelený vrch, který býval až do časů druhé světové války oblíbeným výletním místem. Na jeho svazích byly upraveny četné vycházkové cesty a stály tu také dva hostince.

„Ze cvikovského náměstí se jde necelé čtyři kilometry, takže vycházka je vhodná i pro rodiny s malými dětmi. Něco pro své zdraví během ní uděláte nejen pohybem. V okolí Cvikova je unikátní klima, díky kterému v místě vznikla dětská léčebna respiračních chorob,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Roku 1894 byla na kopci zřízena vyhlídka a v její těsné blízkosti byl postaven dřevěný letní Hostinec na Köhlerbergu. Při příležitosti stého výročí úmrtí básníka Friedricha Schillera roku 1905 vyhlídkovou skálu cvikovský Horský spolek upravil a přejmenoval na Schillerovu vyhlídku.

Devátého července 1905 byla slavnostně odhalena pamětní deska s letopočty 1805-1905 a názvem Friedrich Schiller Warte. Hostince zanikly, ale skalní vyhlídka se zachovala dodnes. Ačkoliv je částečně přerostlá stromy, stále je z ní pěkný výhled do okolí Mařenic a na vrcholy Luž a Hvozd. V okolí vyhlídky jsou horolezecké skály Trávnická jehla, Kohoutek, a dále k západu skály Hrádek a Přeskoková.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky