Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Výlet nabízí magické výhledy na Tanvald, Jizerské hory i Český ráj

Anna Vašková

odborný zaměstnanec

  • 22. 12. 2022 10:15

Sdílet článek

Vyhlídka Terezínka, vyhlídka Muchlov, svárovský pomník nebo Velké Hamry. To jsou zastávky, na kterých si zájemci mohou užít mnoha krásných výhledů třeba i ve vánočním čase a mezi svátky.

Často máme zajímavá místa či krásné výhledy doslova za domem. Vánoční svátky jsou příležitostí také pro vycházky či výlety s rodinou a možností taková místa objevit,“ říká Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Vyhlídka Terezínka

Rozhledna Terezínka se nachází na úbočí Černostudničního hřebene. V roce 1853 nechal na skále vysoké 15 metrů upravit a opatřit zábradlím zděnou vyhlídku se schodištěm majitel jedné z tanvaldských přádelen Johann Mayer. Jeho manželka Therezie si oblíbila pohled z tohoto místa dolů – na kotlinu tvořenou soutokem říček Kamenice a Desné, proto dal zamilovaný továrník vyhlídce ve výšce 623 metrů nad mořem jméno Terezina výšina. Častěji se však užívá výraz Terezínka. Místní obyvatelé toto místo nazývají Šouf – podle německého loupeživého rytíře Schoffa, který se ve své tvrzi skrýval a podnikal dobrodružné výpravy. Jiná verze odvozuje jméno Šouf od německého Schafstein, tedy Ovčí kámen.

Vyhlídka Muchov
Dominantou tanvaldsko-hamerského hřbetu je skalnatý vrchol Muchova ve výšce 787 m. n. m. Přes rozeklané vrcholové skalisko prochází z kamenů vyrovnaná hřebenová cesta, vybudovaná v době ještě před první světovou válkou jabloneckým horským spolkem. V současné době přes něj vede obnovená trasa Hřebenovky. Na vrcholu Muchova se nachází již několik desítek let kovová věž telekomunikačního převaděče. Z vrcholu je výhled na Smržovku, tanvaldskou kotlinu, údolí dolní Kamenice, Velké Hamry a Plavy. Dle místních pověstí má na Muchově svůj úkryt známý jizerskohorský duch Muhu. V sedle pod Muchovem směrem k Černé Studnici stávala od roku 1924 horská chata Klubu československých turistů. V roce 1937 vyhořela a pozorný návštěvník ve stínu lesa může dodnes rozpoznat pozůstatky základů stavby.

Svárov – pomník
Památník ve Velkých Hamrech je vzpomínkou na Svárovskou stávku textilníků, která se uskutečnila 31. března 1870 a při níž zemřelo sedm lidí.  Památník tvoří sousoší dvou dělníků, pamětní deska a sedm památníčků se jmény.

Velké Hamry
Železářské a cihlářské město Velké Hamry leží na říčce Kamenici. Výhodná poloha obce u vodního zdroje řeky Kamenice napomáhala rozmachu osídlení. Částí Velkých Hamrů jsou osady "Hamrska" a Bohdalovice. Dřívější pojmenování obce Hamersko a název Dolení a Hoření Hamr pocházejí od železných hamrů, které zde stávaly pravděpodobně ve 13. a 14. století. Název Velké Hamry se užívá od roku 1914, kdy byly sloučeny osady Hoření a Dolení Hamr v jednu obec a ta byla v roce 1926 povýšena na městys. V roce 1942 byly k Velkým Hamrům připojeny osady Bohdalovice a Svárov, městem se Velké Hamry staly v roce 1968. Z historických památek se ve Velkých Hamrech dochoval novogotický kostel sv. Václava, kaplička sv. Václava z 18. století, textilní továrna či kaple sv. Anny z 19. století na Hamrskách. Z nových turistických zajímavostí je možné navštívit depozitář muzea socialistických vozů, který prezentuje motorismus východního bloku 50.–80. let minulého století. 

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky