Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Výlet ze Železného Brodu na Frýdštejn ukáže Zrcadlovou kozu i Bartošovu pec

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 20. 09. 2023 10:46
  • Cestovní ruch

Sdílet článek

Nenáročný výlet lze podniknout z Železného Brodu ku zřícenině hradu Frýdštejn a zpět. Je dlouhý 32 kilometrů; ze Železného Brodu vede trasa do Besedic, dále na okraj Turnova k výletní restauraci Zrcadlová koza, odtud pak na Frýdštejn, Malou Skálu a zpět do Železného Brodu.

„Krásné dny babího léta přímo vybízejí k výletům. Železnobrodsko a Maloskalsko jsou oblasti, kde návštěvník najde krásné lokality doslova na každém kroku,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Výlet začíná v Železném Brodě, který leží v údolí řeky Jizery. Jeho název je odvozen od zpracování železné rudy, která se v okolí těžila již ve 14. století. V 19. století se tu rozvinulo sklářství a textilní výroba. V roce 1920 byla ve městě založena světoznámá sklářská škola a ve městě je dodnes v provozu řada sklářských dílen, které umožňují návštěvníkům nakoupit skleněné výrobky i nahlédnout do tajů sklářské výroby. S historií sklářství se lze seznámit v Městském muzeu na náměstí.

Z památek je třeba zmínit kostel svatého Jakuba Většího s dřevěnou zvonicí, kašnu se sochou Panny Marie Immaculaty na náměstí nebo kostelík sv. Jana Nepomuckého na Poušti. Ke skvostům architektury horního Pojizeří patří staré roubené domy stojící především v památkové rezervaci Trávníky, kterou vás provede poznávací okruh. Největším a nejcennějším roubeným objektem ve městě je takzvané Běliště, které dnes slouží národopisné expozici Městského muzea.

Besedické skály, Kalich, Chléviště

Skalní město s nižšími skalami a mnohdy spadlými či nakloněnými bloky – to jsou Besedické skály. Nalézá se tu místo zvané Kalich, kde se nachází tajná modlitebna českých bratří ze 17. století, a skalní bludiště Chléviště.

Zbirohy

Zřícenina skalního hradu stojí na skalním ostrohu, ze kterého bylo možné kontrolovat dlouhý úsek údolí Jizery tvořící u obce Rakousy mohutný meandr. Z původního hradu se dochovaly zbytky zdiva obytných místností ve vnitřním hradu, sklepení, základy obranné věže, zbytek bašty a cisterna na vodu.

Zrcadlová koza

Proslulá výletní restaurace Zrcadlová koza byla založena již v roce 1890. Dodnes je frekventovaným vycházkovým cílem turnovských obyvatel a oblíbenou zastávkou turistů, cyklistů a vodáků. Areál disponuje velkým dětským hřištěm i zvěřincem a nabízí možnost občerstvení a ubytování, včetně kempu. Legenda o vzniku podivného jména restaurace se nalézá vymalovaná na zdech v jejím interiéru.

Dolánky

Venkovská osada na severním okraji Turnova, na soutoku řeky Jizery s Vazoveckým potokem, dnes patří k městu a je oblíbeným turistickým cílem. Návštěvníkům nabízí možnost návštěvy Dlaskova statku a Domu přírody Českého ráje. K dispozici je tu parkoviště, v létě občerstvení či možnost zapůjčení lodí a koloběžek. Na jezu řeky Jizery se dá koupat.

Bartošova pec

Pseudokrasová vývěrová jeskyně Bartošova pec se nachází v údolí Vazoveckého potoka. Jedná se o 30 metrů dlouhou puklinovou chodbu, která je zaplavena vodou. Z jejího ústí vyvěrá 15 až 20 litrů vody za sekundu. Křídové horniny jsou napájeny z nedalekého ponoru Ondříkovického propadání. Před vývěrem stávala Bartošova sklářská huť a opodál mlýn, pozdější brusírna skla, který nyní slouží k rekreačním účelům.

Frýdštejn

Zřícenině Frýdštejna, hradu ze 14. století, dominuje válcová věž, ze které se naskýtá pěkný rozhled po Maloskalsku. V roce 1892 koupil hrad od knížat Rohanů Okrašlovací spolek v Turnově, v současné době jej vlastní a provozuje obec Frýdštejn. Hrad je oblíbeným místem filmařů, kteří zde natáčeli mimo jiné pohádku O princezně Jasněnce a létajícím ševci.

Malá Skála

Obec na březích Jizery je díky malebnému okolí oblíbeným místem turistického ruchu již od 19. století. Malá Skála je výchozím bodem pro výlety do okolí i centrem sportovních aktivit. Najdeme zde několik půjčoven lodí a koloběžek, lanové parky, restaurace, obchody s potravinami i ubytovací zařízení včetně kempu. V obci je také několik roubených domů pojizerského typu, z nichž nejznámější je Boučkův statek s galerií malíře Josefa Jíry a jeho přátel.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky