Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Výrobky zdravotně postižených vydělaly 6 tisíc korun na novou kavárnu

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 01. 12. 2017 00:00
  • Sociální

Sdílet článek

Necelých 6 tisíc korun vynesla ve čtvrtek 30. listopadu aukce keramických andělů, koulí, vánočních stromků z džínoviny, obrázků a dalších výrobků zdravotně postižených klientů Domova Raspenava. Aukcí vyvrcholila výstava prací klientů raspenavského domova nazvaná S radostí, která probíhala ve vestibulu Krajského úřadu Libereckého kraje celý listopad. Záštitu nad expozicí i dražbou převzal náměstek hejtmana Libereckého kraje Pavel Svoboda.

Na aukci se prodala asi třetina ze všech vystavených děl. Jak ale vysvětlila ředitelka Domova Raspenava Květa Kutílková, další výrobky v adventním čase si lidé i instituce kupují každý rok přímo v keramické dílně domova. Proto předpokládá, že většina poputuje do Vánoc k novému majiteli, a konečný výtěžek z výstavy tak bude mnohem vyšší. To, co zbyde, schová vedení domova na příští rok.

 „Na aukci jsme prodali osm keramických andělů, tři koule, tři obrázky a šest textilních andělů. Na to, že jsme touto formou prodávali výrobky z naší chráněné dílny vůbec poprvé, jsme spokojení. Výtěžek použijeme na vybavení naší nové kavárny, kterou jsme už začali v Raspenavě budovat,“ uvedla Květa Kutílková.

Novou kavárnu chystá domov otevřít ve svém areálu pro veřejnost. Neměl by zde chybět ani dětský koutek, aby sem mohly chodit také místní maminky s malými dětmi. Přestavět prostory na kavárnu si podle ředitelky vyžádá přes 300 tisíc korun, část z toho ovšem zaplatí i město Raspenava, které je vlastníkem objektu.

„Plánovali jsme otevřít kavárnu do konce tohoto roku, ale řemeslnické práce nabraly zpoždění. První návštěvníky tedy přivítáme až začátkem roku 2018,“ dodala Květa Kutílková s tím, že v kavárně budou prodávat cukroví a zákusky, připravené samotnými klienty. Ti zde také budou vařit kávu nebo čaj.

Slavnostní aukce se zúčastnil také náměstek hejtmana Libereckého kraje pro resort sociálních věcí Pavel Svoboda. Ten si z aukce odnesl keramického a z textilu vyrobeného anděla. „Předvánoční čas je obdobím, kdy otevíráme svá srdce a myslíme na druhé. Proto považuji za samozřejmé, že jsem pomohl dobré věci. Domovu Raspenava držím palce, aby kavárnu pro veřejnost vybudoval co nejdříve a aby tam chodilo hodně lidí. Je to jeden z příkladů, kdy se náš domov otevírá veřejnosti a stává součástí života obce,“ poznamenal Pavel Svoboda.

Domov Raspenava se stará o děti a mladé lidi s různým typem mentálního a kombinovaného postižení ve věku od 3 do 26 let, v případě potřeby i déle. Žije zde 29 uživatelů s kombinovaným mentálním, smyslovým, tělesným postižením a poruchou autistického spektra. Péče je zajišťovaná těm, kteří z různých důvodů nemohou žít ve své rodině. Sociálně terapeutickou dílnu navštěvují i klienti, kteří žijí doma. Jsou to dospělí lidé se sníženou soběstačností, kvůli níž se nemohou uplatnit na trhu práce.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky