Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Výšlap okolím Jablonce přiblíží pramen Nisy i rozhlednu Císařský kámen

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 23. 04. 2021 13:08
  • Cestovní ruch

Sdílet článek

Za zajímavými místy není nutné vyrážet do exotických dálav. Leccos pozoruhodného nabízí třeba i okolí Jablonce nad Nisou. Během cyklistického výletu, jehož trasa měří necelých čtyřicet kilometrů, jezdci zhlédnou přehradu, pramen i rozhlednu.

„Tato trasa není rozhodně určená milovníkům jízdy rovinatým terénem. Protože ale nezažíváme zrovna nejteplejší jaro, bude cesta po Hřebenovce příjemným zahřívacím zahájením jarní cykloturistické sezony“, říká Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Vyjížďka začíná u přehrady Mšeno. Jedná se o největší vodní dílo v povodí Lužické Nisy a díky své poloze v blízkosti centra města patří mezi nejrozsáhlejší městské nádrže ve střední Evropě. V letních měsících si zde lze užít koupání v čisté vodě, sportování nebo jen relaxaci. Kolem přehrady se nachází spousta dětských hřišť, sportovišť, in-line dráha občerstvovacích stánků, a dokonce i minipivovar.

Po cyklotrase číslo 3023 vede cesta až do Horního Maxova, kde výletníci dosáhnou nejvyššího bodu celého okruhu. Přes Lučany nad Nisou po trase 3038 pak dojedou až k pramenu Lužické Nisy.

Pramen se nachází nedaleko Nové Vsi nad Nisou. Stojí u něj pomník pramene Nisy, vztyčený roku 1929 a také první kamenný most přes řeku. Pramen je výchozím bodem mezinárodní cyklotrasy Odra – Nisa, která měří 591 kilometrů a vede až k Baltskému moři.

Po trase Hřebenovky se přes Vrkoslavice, Dobrou Vodu a turistickou lávku Rádlo dojede až k rozhledně Císařský kámen. Odtamtud pak vede cesta zpět do Jablonce nad Nisou před Proseč nad Nisou po zpevněných cestách a silnicích.

Podrobnosti se nalézají na odkazu www.mapy.cz/s/dubanokofe.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky