Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Výstava I král byl dítětem začíná na Sychrově

Mgr. Langer Jiří

  • 31. 05. 2012 15:10

Sdílet článek

 

Vernisáž výstavy „I král byl dítětem – Svět dětí ve šlechtických rodinách“ se uskuteční na státním zámku sychrov ve čtvrtek 7. června v 17 hodin.

Výstava v Bertině křídle zámku ukáže návštěvníkům, že i velcí panovníci byli někdy dětmi a  přibližuje tak svět dětí ve šlechtických rodinách.

„Návštěvníci si budou moci prohlédnout dětské hračky, oblečení i předměty denní potřeby,“ řekla Lucie Spálenská z tiskového oddělení zámku s tím, že pro veřejnost bude výstava přístupná o víkendech, v průběhu letních prázdnin denně, a potrvá až do konce listopadu.

Pro zájemce bude také otevřena výstava Technopolis, která je zaměřena na vědu a techniku 19. a počátku 20. století.v prostoru bývalé konírny.

„Připomene také vynálezy a díla Julese Verna,“ prozradila Lucie Spálenská.

Výstava je koncipována pro všechny věkové skupiny a bude přístupná do konce října 2012.

 

Na hrady a zámky zve také Ruda Pivrnec

Na hrady a zámky v Libereckém kraji láká také Ruda Pivrnec, postava známého kreslíře Petra Urbana ze Smržovky. Ruda Pivrnec totiž opouští restaurační zařízení a v letošní návštěvní sezóně se vydává na prohlídku těchto objektů.

Své postřehy předává Petru Urbanovi, který je zachycuje na pohledy či upomínkové předměty, které si návštěvníci budou moci zakoupit v prodejnách suvenýrů. Ruda již navštívil Sychrov a Hrubý Rohozec, jeho dalším zastavením bude zámek Lemberk.

Rok 2012 pluje Libereckým krajem ve znamení skla, bižuterie a piva. Kde se točí - třeba jen řeč o něm - zlatý pěnivý mok, nesmí tam chybět Ruda Pivrnec, hrdina vtipů Petra Urbana. Kreslíře, sportovce a hlavně domorodce ze zdejšího kraje, který ho má rád svými věrnými kořeny i více jak padesátiletým srdcem a který rodnou hroudu málokdy během roku opustí. Ruda Pivrnec své výpravy zahájil na státních zámcích Sychrov a Hrubý Rohozec, během zámecké a hradní sezóny se chystá na dalších šest památek.

Rudu Pivrnce zajímají běžné věci, jak si naši předkové povídali, co jedli, jak se myli, jak hřešili, jak se bavili a jak si třeba hrály malé hraběnky a knížátka. Pátrá i po tom, co se odehrává v objektech, když dorazí například filmový štáb natáčet pohádku, nebo co se děje mezi půlnocí a jednou hodinou ranní, kdy přichází čas duchů. Svoje zážitky pak vypráví Petru Urbanovi, ten je hází na papír a vznikají tak barevné, úsměvné a nápadité suvenýry a pozdravy – pohlednice z reálného prostředí objektů s dokreslenými postavičkami a hláškami, připravují se omalovánky pro děti, voňavé veselé sáčky, mýdla, pivní lázně, ručníky, lahvové víno a další. Samozřejmě nikde nechybí vtípek.

„Petr Urban dostal neobvyklou možnost, jak oslovit své příznivce, jimž především může představit svým způsobem jedinečnou krásu a poklady památkových objektů Libereckého kraje,“ připomněla Lidie Vajnerová.

Státní zámek SYCHROV

Novogotický zámek sloužil jako rezidence původem francouzské knížecí rodiny Rohanů. Součástí prohlídky je kaple Nanebevzetí Panny Marie, královské apartmá, které sloužilo k ubytování vzácných návštěv, pánské a dámské apartmá či zámecká knihovna a jídelna. Pokoje jsou zařízeny původním nábytkem a většina místností vyniká bohatou řezbářskou výzdobou. V letních měsících jsou zde dvě prohlídkové trasy a také výstavy v bočním křídle zámku a v zámecké konírně. Součástí zámeckého areálu je i rozsáhlý anglický park; příjemné občerstvení při procházce parkem nabízí kavárna v bývalé oranžérii, otevřená po rekonstrukci v roce 2011.

Otevírací doba:

(začátek poslední prohlídky je shodný s koncem otevírací doby)

duben, září, říjen: pondělí – neděle: 9.00 – 15.30 hod.

květen – srpen: pondělí – neděle: 9.00 – 16.30 hod.

listopad – březen: pondělí – neděle: 10.00 – 14.00 hod.

(parkování 100 m od zámku, nejbližší železniční stanice Sychrov 0,7 km)

Tel.: 482 416 011    email: sychrov@liberec.npu.cz

www.zamek-sychrov.cz

natáčené filmy: Zlatovláska, Nesmrtelná teta, Nekrásnější hádanka, Strašidlo cantervillské

 - fotografování je možné pouze na trase A za poplatek Kč 100,-. Použití videokamery/natáčení za stejných podmínek. Vše pouze pro soukromé účely.

- Pro rodiny s dětmi:

- Prohlídka s princeznou – Trasa D – červenec + srpen (každou hodinu) – zkrácená prohlídka pro rodiče s dětmi

- procházky po okolí, případně „ Lesní putování s knížetem Kamilem“ – procházka zámeckou oborou

- Restaurace, obchůdky, zmrzlina, Královská čokoláda, vše přímo v areálu

 - zámecká akvária ve sklepení zámku a ukázky sokolnictví v zámeckém parku

- během roku opakovaně prohlídky zámku formou pohádky

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky