Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Výstava Křehká krása, vybroušená chuť v jabloneckém Eurocentru se blíží

Mgr. Langer Jiří

  • 14. 08. 2012 15:30

Sdílet článek

 

V letošním roce se Liberecký kraj na veletrzích cestovního ruchu prezentuje tématem „Křehká krása a vybroušená chuť“, tradičními a zároveň znovuobjevovanými řemesly regionu - sklářstvím a pivovarnictvím.

Kampaň Křehká krása – vybroušená chuť  vyvrcholí o srpnovém víkendu 24. – 26. 8. v Eurocentru v Jablonci nad Nisou velkolepou výstavou. Patronkami výstavy se staly vítězky  soutěže krásy Miss Liberec Open 2012.

„Na ní si návštěvníci vyzkoušejí, že spojení bižuterie, skla, pivovarů, uměleckých spolků, módních přehlídek či řemeslných dílen je vhodný nástroj zážitkové turistiky v Libereckém kraji,“ zve již nyní náměstkyně hejtmana LK Lidie Vajnerová (SOS). 

Kampaň podpořil Liberecký kraj kromě jiného vydáním mapy pivovarů a brožury „Za skleněným zážitkem“ a ve spolupráci s dalšími subjekty, zejména Svazem výrobců skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou, připravil společnou kampaň pro celou letní sezónu.

K akci se připojilo rovněž Muzeum skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou výstavou „A přece se točí! Pivní holby, korbele, půllitry a sklenice od A po Z“ v Galerii Belveder v Jablonci nad Nisou, kterou v závěru červnaslavnostně zahájili náměstkyně hejtmana LK Lidie Vajnerová (SOS), zlatá olympionička Barbora Špotáková a kreslíř Petr Urban. Slavnostní vernisáž byla spojena s křestem knihy P. Urbana „Pocta pivu“ se rovněž zúčastnili Miloš Kadlec, ředitel Národního památkového ústavu, územního odborného pracoviště v Liberci (NPÚ ÚOP v Liberci), kurátor výstavy Petr Nový, ředitelka muzea Milada Valečková, Inka Urbanová, Miloš Litera, manažer Pivovaru Konrad, a další hosté.

„Jsem velmi potěšena, že naše letošní kampaň na podporu cestovního ruchu v Libereckém kraji má tak velký ohlas, Ukazuje se, že spojení krásy skla a bižuterie pro ženy a dobrého regionálního piva pro muže je současné a přitažlivé téma,“ hodnotí letošní průběh marketingové kampaně náměstkyně hejtmana.

„Návštěvníci se také dozvědí o historii vaření piva v kraji. Výstavu totiž doprovází výrobky vratislavického pivovaru KONRAD. A zbrusu nové, speciálně pro tuto příležitost vytvořené vtipy Petra Urbana,“ doplnila.

Vystavené kresby Petra Urbana jsou uspořádané v již zmíněné knize, kterou lze na výstavě zakoupit.

„Petra Urbana jsme původně požádali, zda by nepřipravil obrázek pro plakát a pozvánku. A on nám pak volal, že už má 80 úplně nových obrázků pro naši výstavu,“ prozradila ředitelka muzea s tím, že některé obrázky jsou raději umístěny ve sklepních prostorách ve speciální „Galerii 18+“, neboli „za plentou“, neboť jak je o autorovi známo, většina vtipů je určena pouze a jen dospělým.

V objektu Galerie Belveder, kde na počátku 20. století fungovala vyhlášená hospoda, se návštěvníkům představuje část bohaté sbírkové kolekce muzea s několika sty exemplářů pivního skla od 18. století až po současnost.

Co se do nich točilo, ukazuje stručně zpracovaná historie pivovarnictví v regionu. Výstava připomíná i letošní 140. výročí založení vratislavického pivovaru Konrad., který je z historického hlediska pokračovatelem jablonecké tradice vaření piva.

Současnost zastupují realizované návrhy renomovaných designérů Jana Čapka a Ronyho Plesla, designera roku 2011, budoucnost pivních sklenic pak prezentují práce studentů středních sklářských škol regionu, pro které byla vyhlášena soutěž na vytvoření nových návrhů. Tady byla zejména aktivní Střední uměleckoprůmyslová škola sklářská v Železném Brodě.
K výstavě je připraven také různorodý a netradiční doprovodný program. Například návštěvníci při prohlídce výstavy vyplňují kvíz, za nějž pak jsou na závěr návštěvy „hořce“ odměněni.

„Po dobu výstavy jsme uspořádali také několik ochutnávek pivních speciálů – zažili jsme třeba černý pátek 13. července, kdy se představil tmavý ležák Konrad spolu s polotmavým pivem Eso nebo červenou sobotu 28. července, kdy se točil Červený král Konrad," uvedl Miloš Litera, manažer vratislavického pivovaru s tím, že v sobotu odpoledne 18. srpna přijde na řadu i nové pivo Chytrón s citrónovou příchutí, které nedávno získalo zlatou medaili a stalo se Pivem roku České republiky pro rok 2012.

Výstava v Belvederu potrvá do 28. září, otevřeno je ve všední dny od 13 do 17 hodin, o víkendech od 10 do 17 hodin (v září mimo pondělí).

Na dané téma byly vydány také tipy na výlet v *pdf formátu uveřejněné na turistickém portálu www.liberecky-kraj.cz, jenž dostal v minulých měsících nový atraktivnější design a také ocenění.

„Na výstavu v Eurocentru naváže Glass art festival, putování bižuterní výroby po celé České republice, připravovaný ve spolupráci s Českou centrálou cestovního ruchu – Czechtourism a módní návrhářkou Janou Berg,“ prozradila náměstkyně hejtmana.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky