Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Výstava na kraji se ohlédne za 44 lety novoměstského dětského střediska Roroš 

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 16. 02. 2023 09:47

Sdílet článek

Čtyřiačtyřicet let střediska volného času Roroš z Nového Města pod Smrkem představí březnová výstava ve vestibulu krajského úřadu, jež se koná pod záštitou Jiřího Čeřovského, náměstka hejtmana pro resort školství, mládeže, tělovýchovy, sportu a zaměstnanosti. Vernisáž, již poctí svou přítomností i senátr Michael Canov, se koná v pondělí 6. března od 10 do 12 hodin. Výstava bude přístupná v pondělky a středy od 8 do 18 hodin, v úterky a čtvrtky od 8 do 17 a o pátcích do 16 hodin.

Středisko volného času Roroš navazuje na to nejlepší z činnosti tamního Domu pionýrů a mládeže, o jehož vznik se v roce 1979 zasloužil Václav Skočdopole. Tehdy město v rámci Mezinárodního roku dítěte zakoupilo buovu, kterou postupně upravilo pro chod školské organizace.

Zájmové vzdělávání se v Roroši uskutečňuje především pravidelnou činností minimálně v 25 zájmových kroužcích zaměřených na sport, estetiku, výtvarné činnosti, praktické dovednosti, přírodovědu a ekologii. Dále středisko každoročně organizuje tábory, zabývá se osvětovou a preventivní činností, výchovou vedoucí k dobrovolnictví, individuální prací s talenty a vzdělávacími programy.

Snaží se mladým lidem přiblížit svět přijímáním dobrovolníků  – studentů ze zahraničí – a pomáhá jim tak komunikovat a jednat s lidmi i jiných kultur a jiného vyznání. Příkladem může být projekt  Colourful World, kterého se účastnili mladí lidé z Egypta, Izraele, Jordánska, Libanonu, Francie, Španělska, Polska a České republiky. Středisko Roroš bylo organizátorem vzdělávacích pobytů studentů z různých zemí světa všech kontinentů kromě Antarktidy. Všichni  obdivovali systém volnočasového vzdělávání v České republice.

 

 

Youtube video

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky