Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Výstava v muzeu představí českolipského rodáka, fotografa Horna

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 03. 08. 2022 15:06
  • Kultura

Sdílet článek

Wilhelm Horn – průkopník fotografie a malíř moravských lidových krojů. Tak se jmenuje nová výstava v Maštálkově síni Vlastivědného muzea a galerie v České Lípě. Přibližuje tvorbu jednoho z nejvýznamnějších českolipských rodáků. Ukazuje Hornovy litografie moravských lidových krojů, ale připomene i jeho průkopnické počiny v oboru daguerrotypie a pozdější fotografie.

„Osobnost Wilhelma Horna si zaslouží pozornost, i proto v muzeu vznikla tato výstava. Česká Lípa na něj opravdu může být hrdá. A jsem ráda, že Horna připomene i cyklus Zrcadla do historie na vybraných zastávkách MHD,“ řekla Magdalena Pujmanová, autorka výstavy.

„Připomínat významné rodáky, lidi, kteří se zapsali do historie i mimo region nebo mezinárodně, je velmi důležité. Mimo historické souvislosti to mohou být inspirativní příběhy pro mladou generaci,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Horn byl zakladatelem prvního časopisu o fotografii na evropském kontinentu a majitel prvního daguerrotypického ateliéru v Čechách. Výstava jej představí nejen jako průkopníka fotografie, ale především jako malíře moravských lidových krojů. Roku 1826 ho totiž záliba v miniaturních portrétech a touha po přesném zobrazení předloh dovedly až k vytvoření souboru kreseb moravských krojů, který o rok později vyšel v reprezentativní publikaci Mährische Volkstrachten.

Dnes jsou Hornovy kresby cenným pramenem pro folkloristické soubory na Moravě. „V záplavě litografických reprodukcí se budou hezky vyjímat krojové součásti z konce 19. století zapůjčené ze Slováckého muzea v Uherském Hradišti a jeden dívčí kroj z Jihlavského kraje ušitý právě podle barevné litografie Wilhelma Horna,“ doplnila Magdalena Pujmanová. Příběh Wilhelma Horna lze objevit i ve virtuálním muzeu v sekci Zapomenuté příběhy na webu www.muzeumcl.cz. Vernisáž výstavy se koná 4. srpna v 17 hodin, expozice bude k vidění do 31. prosince.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky