Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Výstavu Počátky lyžování v Království českém pokřtili potomci Bohumila Hanče

Mgr. Langer Jiří

  • 11. 01. 2013 15:21

Sdílet článek

 

Výstavu Počátky lyžování v Království českém v Severočeském muzeu v Liberci e ve čtvrtek 10. ledna symbolicky pokřtili potomci Bohumila Hanče. Slavnostního zahájení se zúčastnili vnučka Jena Šírová, pravnuk Aleš Hanč, jeho manželka Jitka a jejich děti, Hančovi prapravnuci Vojtěch a Miša. Doma zůstala jen nemocná Karolínka.

Připomeňme, že Bohumil Hanč byl český lyžař, který 24. března 1913 zahynul při mezinárodních závodech na 50 km v okolí Labské boudy v Krkonoších spolu se svým přítelem Václavem Vrbatou, který se jej snažil zachránit při náhlé změně počasí (viz kniha Františka Kožíka a film režiséra Čeňka Duby Synové hor s Josefem Bekem – Hanč, a Jiří Vala – Vrbata v hlavních rolích).

„Výstava se koná u příležitosti několika významných výročí souvisejících s lyžováním a lyžaři. Jedním z nich je právě 100 let od tragické smrti Bohumila Hanče a Václava Vrbaty,“ řekl autor výstavy Karel Novotný a vypočítal další výročí, která výstava připomíná, jsou  110 let založení Svazu lyžařů v Království českém Josefem Rösslerem Ořovským a 80 let od jeho smrti.

Potomky Bohumila Hanče ozdravili vedle ředitele muzea Jiřího Křížka také náměstkyně hejtmana Hana Maierová a Zuzana Kocumová.

Nejvzácnější exponáty budou zřejmě autentické předměty z pozůstalosti Hanče a Rösslera Ořovského. Další exponáty zapůjčili autor výstavy, sběratel a historik lyžování Karel Novotny, soukromý sběratel Aleš Suk, starožitníci otec a Syn Marcelové procházkové z Vratislavic n. N., Národní muzeum v Praze, Městské muzeum v Jilemnici, muzeum Vila Schowanek z Jiřetína pod Bukovou a další.

Návštěvníky potěšil pohled na  „lyžárnu“ plnou lyží, i skoček, z dob Rakouska – Uherska, včetně různých „ski“ z arsenálu lesníků hraběte Harracha, diplomy, medaile, poháry, ale třeba také dřevěné saně.

„Připomenout si historii je vždycky dobré, zvláště v oblasti Jizerských hor, kde s lyžování velmi populární. Je to trochu netradiční výstava v Severočeském muzeu, a i proto věřím, že bude úspěšná a že na ni najdou návštěvníci cestu,“ míní náměstkyně hejtman pro kulturu a cestovní ruch Hana Maierová.

 

"Pojďte se s námi vydat ke kořenům lyžování a k jeho průkopníkům, kteří se svojí lyžařskou výzbrojí dobývali od konce 19. století naše hory a určovali směr a vývoj lyžován. Doufám, že k nám zamíří i lidé, kteří obvykle do muzea našeho zaměření nechodí,“ zve ředitel muzea Jiří Křížek s tím, že výstava o lyžování z počátku 20 století potrvá do 3. března.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky