Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Výstavy, akce, dětské prohlídky, mimořádné otevření na hradech a zámcích v Libereckém kraji v červenci 2012

Mgr. Langer Jiří

  • 19. 06. 2012 15:00

Sdílet článek

 

Dlouhodobá spolupráce Národního památkového ústavu, územního odborného pracoviště v Liberci (NPÚ ÚOP v Liberci) a Libereckého kraje na poli kulturního dědictví i cestovního ruchu. Pokračuje i o prázdninách, jak potvrdili statutární náměstkyně hejtmana Libereckého kraje Lidie Vajnerová (SOS) a Miloš Kadlec, ředitel NPÚ ÚOP v Liberci,

„Hrady a zámky v regionu jsou neustále propagovány na stáncích Libereckého kraje během veletrhů cestovního ruchu a pracujeme usilovně na společné vstupence do vybraných turistických cílů.“ uvedla Lidie Vajnerová s tím, že právě tyto kulturní památky hrají velkou roli v rozvoji cestovního ruchu v libereckém kraji.

Svědčí o tom podle ní celá řada novinek a hlavně bohatá kulturní nabídka v letní sezóně na všech osmi hradech a zámcích – Bezděz, Grabštejn, Hrubý Rohozec Sychrov, Lemberk, Zákupy, Frýdlant a Trosky.

Novinky na hradech a zámcích v Libereckém kraji

Mezi nově zpřístupněnými prostorami státních hradů a zámků v Libereckém kraji se v letošní sezóně objevuje hrad Grabštejn s bytem nadlesního. Zařízení původního bytu (kuchyně, spižírna, ložnice, salon a lovecká chodba) představí život a bydlení vyššího úředníka hraběcí rodiny Clam-Gallasů na přelomu 19. a 20. století. Významným obohacením horního podlaží hradu, jež bylo otevřeno v předchozím roce, bude historizující postel s nebesy v renesanční ložnici Jiřího Mehla ze Střelic. Tato akvizice se podařila díky Benefičním koncertům, o. p. s., v čele se sólistou Opery Národního divadla v Praze Luďkem Vele. Hrubý Rohozec naláká návštěvníky do dětských pokojů nebo orientálního hostinského pokoje hraběte Kuna, jenž během práce v diplomatických službách shromáždil desítky předmětů východoasijské provenience. K upřesnění každodenního rytmu šlechtického domu přispěje i zpřístupnění tzv. lokajny, jakožto denní místnosti pro služebnictvo. V červenci uplyne 20 let od znovuotevření zámku Lemberk po celkové obnově. Celá sezóna se ponese v duchu oslav tohoto významného výročí. Vedle časosběrné výstavy fotografií se návštěvníci mohou těšit na prohlídky dosud nepřístupných prostor (barokní sál, 2. patro s ukázkou příprav nové expozice, západní bastion), ale také kulturních akcí (Letní milostná ladění s hercem Janem Šťastným). Zámek Zákupy otevírá po úpravách císařskou jídelnu, v níž se pohyboval nejen poslední český korunovaný český král a rakouský císař Ferdinanda V., ale kde se také konala svatební hostina následníka trůnu Františka Ferdinanda d´Este s hraběnkou Žofií Chotkovou.

 

            V  letošním roce pokračuje projekt „Noc hradních a zámeckých kaplí“ na objektech ve správě NPÚ – ú.o.p. Liberec.

„Tento projekt má přiblížit návštěvníkům církevní prostory na hradech a zámcích v jejich nezvyklé podobě a také v nezvyklém čase. „Noc“ již proběhla na Hrubém Rohozci a na Bezdězu, nyní nás čeká na zámku Sychrov,“ uvedla Lucie Spálenská ze Zámku Sychrov.

 

 

Zámek Sychrov  (www.zamek-sychrov.cz)

 

„ Noc zámeckých kaplí II. – Magická noc při svíčkách“

- sobota 23. června od 21.00 hodin

Koncert v noční zámecké kapli: soprán – Zdena Kloubová, varhany – Zuzana Němečková, viola – Petr Přibyl. Rezervace na pokladně zámku  - tel. 482  416 011. Vstupné 150,-Kč.

 

Na zámku Sychrov jsou také zpřístupněny dvě nové výstavy, a to výstava „I král byl dítětem“ a „Technopolis“ – více viz. přiložené tiskové zprávy (obsah výstav, otevírací doba). Od 30.6.2012 bude pro veřejnost zpřístupněna třetí výstava, a to „Odkrývání Dobře utajených houslí aneb Miroslav Horníček člověk, herec, spisovatel, výtvarník“. Tato výstava bude součástí prohlídkového okruhu ve 2. patře zámku, kdy se návštěvníci seznámí mj. také s postupem a průběhem restaurátorských prací v těchto interiérech.

 

Prohlídky s princeznou - v červenci a srpnu budou na zámku probíhat tzv. dětské prohlídky, tedy zkrácená prohlídka zámku v rozsahu cca 30 minut pro nejmenší – prohlídku povede princezna a výklad je uzpůsoben věku dětí. Prohlídky začínají v každou celou hodinu po celou dobu návštěvních hodin (9.00 – 16.30 hodin).

 

SH Bezděz (www.hrad-bezdez.eu)

 

V purkrabském paláci budou po celý červenec vystaveny malířské výtvory z jarní soutěže pro děti a mládež "Namaluj hrad Bezděz".

 

5.- 8.7. Hradní slavnosti

V rámci tradičních Hradních slavností se představí oblíbená šermířská skupina ASKALON.
Časy vystoupení: 11.00, 12.30, 14.00, 15,30 hodin, občerstvení zajištěno.

 

SH Grabštejn (www.hrad-grabstejn.cz)

 

5.-8.7. Výlety do minulosti

Akce plná pohádek, šermu, hudby ze starých tržišť i hodovních síní a představení pro rodiny s dětmi. Řemeslné dílny i dobové občerstvení, prohlídky všech koutů starého hradu  s postavami z dob minulých.  Na setkání se můžete těšit také se sv. Barborou grabštejnskou, která coby hradní patronka bude hradem po celý den provádět a to spolu s princeznami, bílou paní a čarodějnicí.

Čt  5.7.  10:00 - 16:00 hod.

Pohádka Plaváček - Divadlo na cestě

Soutěže pro děti v podání šermířů  Pernštejni  z Pardubic 

Jirka Wehle - poezie v hudbě renesance -  muzika z hodovních síní i  písně tržišť a šenků

Šermířská vystoupení  Pernštejnů a Renegátů z Pardubic

Šermíř a loutkoherec  Honza Hofírek -  Pirátská pohádka

Pá 6.7. 10:00 - 16:00 hod.

Pohádka Jak šel Honza do světa – Divadlo na cestě

Soutěže pro děti v podání šermířů Pernštejni z Pardubic

Jirka Wehle  - poezie v hudbě renesance - muzika z hodovních síní i písně tržišť a šenků

Šermířská vystoupení  Pernštejnů a Renegátů z Pardubic

Šermíř a louktkoherec  Honza Hofírek -   Pirátská pohádka

So, Ne 7-8.8. 10:00 až 16:00 hod.

Viva Musica - Pohádka Sůl nad zlato

Soutěže pro děti v podání šermířů Pernštejni z Pardubic

Jirka Wehle - poezie v hudbě renesance - muzika z hodovních síní i písně tržišť a šenků

Šermířská vystoupení  Pernštejnů a Renegátů z Pardubic

Šermíř a louktkoherec  Honza Hofírek -   Pirátská pohádka

Dne 19.6. ve 14:00 bude slavnostně představena  zatím nejmladší dokončená stavba na Grabštejně - jedná se o nově vybudovanou kopii historického altánu vedle hradu Grabštejn. Původní stavba na tomto místě  stála již v roce 1809. Altán zanikl v 50. letech 20. století a znovu byl vybudován nákladem sólisty Opery Národního divadla Luďka Vele a Benefičních koncertů Grabštejn.

 

Otevřte 13. komnatu na Grabštejně!

Hrad Grabštejn se zapojil do projektu Otevřte 13. komnatu, a proto se, hlavně dětští návštěvníci, mohou těšit na speciální okruh, po kterém je provede sv. Barbora – návštěvníci tak mohou získat další z klíčů, kterými odemknou tajuplnou komnatu… Začátky So, Ne od 12:00, 14:30, 16:oo hodin. V létě denně kromě pondělí od 12:00, 14:30, 16:oo hodin. Pro prohlídku v jiný čas kontaktujte, prosíme, správu hradu.

 - více na www.otevrte13komnatu.cz nebo na stránkách hradu 

 

SZ Hrubý Rohozec(www.hruby-rohozec.eu)

 

5.-6. 7. Móda sedmi staletí (kostýmované prohlídky zámku) – výklad o historii Hrubého Rohozce, jeho majitelích, zařízení zámeckých interiérů a dalších zajímavostech během obou červencových svátků poskytnou průvodci v kostýmech reprezentujících módu od konce 14. do poč. 20. stol., čas 9:00 – 17:00 hod.

 

Na zámku Hrubý Rohozec je nově otevřena kavárna „U Johanky“, která nabízí občerstvení přímo v prostorách zámku. Otevírací doba je shodná s návštěvní dobou objektu.

 

 

SZ Lemberk   (www.zamek-lemberk.cz)

 

Rok 2012 – Oslavy 20 let od znovuotevření zámku po rozsáhlé rekonstrukci

"LEMBERK 1992 - 2012"

11.7.2012 - 31.10.2012

Fotografická výstava mapující proměny zámku v posledních dvaceti letech. Dne 11. července 2012 si zámek Lemberk připomene své 20. výročí od znovuotevření po dlouhé a náročné stavební rekonstrukci, které předcházelo zřícení korunní římsy v roce 1971 a následné uzavření.

 

5. 7. Oživlé památky na téma: „Letní milostná ladění - Večer hudby a poezie“

Komponovaný pořad složený z nejlepší barokní hudby a poezie v podání vynikajících interpretů. Hlavním hostem večera bude herec Jan Šťastný – 18.00 hodin, rytířský sál.

 

17.-22. 7. Prázdniny na věži - Mimořádné zpřístupnění věže

Mimořádné zpřístupnění středověké věže. Věž bude otevřena po celý den od 9.00 do 16.30 hodin. 

 

SZ Zákupy (www.zamek-zakupy.cz)

 

Červenec – dětské prohlídky s princeznou:

po celý měsíc ve všední dny (kromě pondělí) „Prohlídky s princeznou“ - vhodné pro děti do 10 let v doprovodu dospělých. Začátek prohlídky ve 14.30 hodin, vstupné 30,-Kč (děti) a 60Kč (dospělí)

 

Hrady a zámky otevřené v pondělí 2. 7. 2012

S ohledem na začínající prázdniny se správy níže uvedených objektů rozhodly otevřít zámecké a hradní brány a přivítat návštěvníky i první prázdninové pondělí:

SH Grabštejn: 9.00 – 16.30 hodin, SZ Sychrov: 9.00 – 16.30 hodin, SZ Zákupy: 9.00 – 16.00 hodin

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky