Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Vytříděných tisíc tun železa, čtyřicet pět tun hliníku a třicet šest tun mědi. Liberecký kraj zlepšuje životní prostředí

Anna Vašková

odborný zaměstnanec

  • 18. 05. 2023 15:01
  • Sociální
  • Životní prostředí

Sdílet článek

Ocenění o zpětném odběru a recyklaci elektrozařízení za rok 2022 obdržel Liberecký kraj od společnosti Elektrowin. Obce, organizace a občané v kraji předali do kolektivního systémů zpětného odběru 1 865 tun spotřebičů. To vše se následně zpracovává s využitím nejmodernějších technologií na znovupoužitelné suroviny, zejména kovy. Tím se omezuje těžba rud, na kterou je vynakládáno velké množství energie a vznikají skleníkové plyny.

Za předchozí rok se tak z elektroodpadu odevzdaného v kraji vytřídilo 1 041 495 kg železa, 45 411 kg hliníku a 36 760 kg mědi. Po přepočtu metodikou mezinárodní organizace WEEE forum se díky jejich využití snížila produkce skleníkových plynů o 21 608 tun CO2, omezila těžba o 1 061 509 litrů ropy a uspořilo 10 927 383 kWh elektrické energie.

Liberecký kraj spolupracuje se společností Elektrowin dlouhodobě. „Zapadá to do širší snahy kraje v oblasti odpadového hospodářství, kam vedle podpory třídění a recyklace spadá i využití bioodpadů, podpora Potravinové a Nábytkové banky. Důraz ovšem směřujeme do oblasti předcházení vzniku odpadů. Je to ta nejchytřejší cesta, jak pomoci životnímu prostředí a současně ušetřit veřejné i osobní rozpočty,“ komentuje Václav Židek, člen rady kraje pro resort životního prostředí a zemědělství plány v této oblasti.

Vysloužilé elektrospotřebiče lze předávat na několika desítkách míst v Libereckém kraji –u prodejců elektrozařízení, do určených kontejnerů nebo sběrných dvorů, současně je možné objednat si mobilní svoz.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky