Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Výtvarná Skupina Deset se v červnu představí výstavou na kraji

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 30. 05. 2023 14:21

Sdílet článek

Sdružení amatérských výtvarníků z Liberce nazvané Skupina Deset  zve na společnou výstavu obrazů kreslených podle živého modelu, jejíž vernisáž se koná ve výstavní síni vestibulu Krajského úřadu Libereckého kraje  v pondělí 5. června v 16.30. Úvodní slovo pronese Štefan Škapík, hudební doprovod obstarají zpěvačka Albína Čermáková a zobcov flétnista Vadim HornVýstava potrvá do 29. června, přístupná je  v pondělky a středy od 8 do 18 hodin, v úterky a čtvrtky od 8 do 17 a o pátcích do 16 hodin.

Na výstavě budou zastoupeni Pavel Kos, Jitka Adamcová, Pepa Vaníček, Štefan Škapík, Jana Bauerová, Daniela Kronďáková, Eva Beránková, Dáša Růžičková, Martin Mastný, Svatava Zenklová a Petr Zenkl.

Volné sdružení amatérských kreslířů Skupina Deset vzniklo v roce 2011 na hodinách kresby pro veřejnost pořádaných Střední uměleckou školou ve Vratislavicích nad Nisou. Po několika letech škola přestala tyto kurzy pořádat. Vzhledem k abstinenčním příznakům tvůrci brzy nalezli řešení. Kreslířská odpoledne se přesunula do Základní školy v ulici 5. května, díky nabídnuté ruce zdejšího učitele Pavla Kosa.

Protože se zdařilé kresby a malby hromadily, dostavila se i chuť se pochlubit – a tak proběhla první výstava skupiny v lednu 2017, a díky množství pohledů, technik a vidění reality jednotlivých členů bylo věru nač se dívat. Za léta se v kurzech vystřídalo více milovníků kresby a malby, kteří používají různé techniky: tužku, uhel, akryl, pastel, akvarel a počet účastníků se ustálil na deseti, z důvodu kapacity ateliéru.

Každou dvouhodinovou lekci je nám předlohou jiný model: ženy, muži, děti, staří i mladí, přátelé i náhodné známosti, chodci i cestující, muzikanti, kamarádi a známí, prostě velká různorodost. A jak vypadá běžné malovací odpoledne? Je to boj! První minuty panuje nervozita, zdali model nezaspal, nezabloudil či nezapomněl. Pak dohady o optimální poloze modelu a na koho bude upírat dvě hodiny své zraky. Následuje rychlá či dokonalá skica a v časovém presu dokončení přenosu své představy na plátno. Nakonec si všichni oddechneme a odcházíme k zaslouženému odpočinku, mnozí spokojeni a nebo s předsevzetím jak to příště skvěle namalují, až ostatním vypadnou oči z důlků.   

TZ: Skupina Deset

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky