Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Výtvarnice Dana Rezková vystavuje na kraji tapisérie

  • 03. 12. 2009 16:40

Sdílet článek

 

Pod záštitou statutární náměstkyně hejtmana Lidie Vajnerové se od 1. prosince ve vestibulu budovy Krajského úřadu LK  koná výstava tapisérií liberecké výtvarnice Dany Rezkové. Expozici otevřel  krajský radní Jaroslav Podzimek, k poslechu početnému publiku  zahrála amatérská kapela zaměstnanců úřadu KÚLKy band.

„Velice si vážím lidí, kteří něco umějí. Paní Rezková nás všechny přesvědčila, že umí hodně,“ řekl na  neformálním zahájení vernisáže radní.

Absolventka Střední pedagogické školy v Litoměřicích vystavuje na společných a kolektivních výstavách u nás i v zahraničí a získala několik hlavních cen na celostátních přehlídkách.

 „Dana Rezková realizuje textilní tapisérie technikou útkového rypsu, vyvazováním uzlů a různou kombinovanou technikou. Pracuje s vlnou, konopím, sisalem a dalším materiálem. Zaměřuje se převážně na portrétní a figurativní tvorbu. Do plochy vetkává emotivně pojaté znaky postav. Tapisérie Dany Rezkové svědčí nejenom o nesporném talentu autorky, ale také o její nevšední píli a vnitřním zaujetí, které jí pomohly zvládnout náročné textilní techniky,“ říká o ní Oldřich Palata ze Severočeského muzea v Liberci.

Autorka byla více než deset let úzce spjata s operou divadla F. X. Šaldy v Liberci. Zde také nalezla rozhodující oblast inspiračních zdrojů, což výmluvně naznačují i názvy gobelínů z této doby: Rusalka, Vodník, Libuše, Mignon, Šárka, Carmen, Violetta apod.

Ve svých nejnovějších dílech zobrazuje hledání duchovní podoby přírodních hodnot nejen prvky realistickými, ale stále častěji formou abstraktní. I tyto práce jsou prodchnuty silou vlastního prožitku a touhou po jeho sdělení. Nepřekvapuje proto, že autorka získala již několik cen za svou tvorbu na různých výstavách doma i v zahraničí. O její díla projevují zájem soukromí sběratelé a instituce pro své reprezentační prostory.

„Tapisérie již v současné době moc výtvarníků nedělá. Možná proto, že jedna tapisérie znamená celý rok práce, některé dokonce tři,“ řekla  autorka, členka Liberecké unie výtvarných umělců.

 Výstava potrvá do konce letošního roku.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky