Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Vzdělávání, podnikání a zaměstnanost v uměleckoprůmyslových oborech v Libereckém kraji

Futerová Linda

  • 21. 11. 2005 00:00

Sdílet článek

[id:3352|autor:Futerová Linda|email:linda.futerova@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:739 541 588|aktualizace:]

Důležitou roli v nabídce středního vzdělávání v Libereckém kraji zaujímají uměleckoprůmyslové obory, zejména sklářství, zpracování drahých kovů a kamenů a bižuterie. Tato skutečnost historicky vychází z potřeb místního průmyslu.

V loňském roce se uskutečnil první ročník mezinárodního Sympozia uměleckoprůmyslových škol Libereckého kraje. Jedním z jeho cílů bylo představit uměleckoprůmyslové vzdělávání a nabídnout zahraničním i místním studentům svou uměleckou dovednost a řemeslnou zručnost. Mezi odbornou i laickou veřejností se to setkalo s velice kladnou odezvou.

V návaznosti na první ročník sympozia vznikl projekt Vzdělávání, podnikání a zaměstnanost v uměleckoprůmyslových oborech v Libereckém kraji.

Cílem tohoto projektu je formou panelové diskuse umožnit představitelům státní správy, samosprávy, firem, školám nabízejícím uměleckoprůmyslové obory a široké odborné veřejnosti výměnu názorů na současný stav uměleckoprůmyslového vzdělávání, souvisejícího průmyslu, vzájemnou provázanost a možnosti dalšího rozvoje.

Panelová diskuse se uskuteční ve dnech 24. a 25.11. v Kamenickém Šenově a Novém Boru. Na organizaci panelové diskuse spolupracuje Liberecký kraj se sedmi krajskými školami a Městem Kamenický Šenov.

Program je rozdělen do dvou dnů. První den zasednou v čele panelové diskuse představitelé firem Jablonex Group a.s a Pearl Bohemica s.r.o. a zástupce absolventů uměleckoprůmyslových škol. Druhý den pak představitelé MŠMT ČR, Národního ústavu odborného vzdělávání, vysokých a středních škol a Krajského úřadu Libereckého kraje. Jejich úkolem je přednést diskusní příspěvek týkající se klíčových témat uměleckoprůmyslových oborů, na jejichž základě bude otevřena diskuse všech zúčastněných.

Mezi klíčová témata patří zejména potřeby, požadavky a nabídky zaměstnavatelů a absolventů, role školy v uspokojování potřeb zaměstnavatelů a absolventů, současná situace uměleckoprůmyslového vzdělávání a jeho financování, vzdělávací programy, vzdělávání na vysokých uměleckoprůmyslových školách, technické vzdělávání a vazba na uměleckoprůmyslové obory a celoživotní vzdělávání v těchto oborech.

 

Bližší informace o akci jsou k dispozici na http://sympozium.kraj-lbc.cz.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky