Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Vzlétnou ze zámku Sychrov horkovzdušné balóny?

Mgr. Langer Jiří

  • 25. 04. 2013 16:40

Sdílet článek

 

Na Sychrově s v sobotu a v neděli (27. - 28. 4.) uskuteční první z akcí pořádaných v rámci Roku francouzské kultury - Čaj o páté věnovaný Rohanům a Roku francouzské kultury a „Francouzská neděle bratří Mongolfiérů“, kterého se zúčastní náměstkyně hejtmana pro kulturu Hana Maierová.

Program:

27.4. Oživlé památky na téma: „Jarní větrání – provětrání zazimovaných veteránů“ -Sraz 1st US Veteran club - zámecký park 10:00 – 16:00 hodin, tradiční setkání milovníků amerických vozidel spojené se „Soutěží elegance“.

27.4. „Čaj o páté“ -   Rohanové – historie rodu a Rok francouzské kultury, přednáška a povídání v zámecké oranžerii od 17.00 hodin. Přednáší: PhDr. Miloš Kadlec (akce v rámci Roku francouzské kultury)

 

28.4. Balóny na Sychrově, aneb francouzská neděle bratří Montgolfiérů - zámecký park, 14.00 – 18.00 hodin. Chcete se dozvědět, co mají společného objevitelé horkovzdušných balónů a zámek SYCHROV?

Program se koná v zámecké oranžérii. Unikátně bude zpřístupněna i vodárenská věž v zámeckém parku.

Kromě přednášek o historii balónového létání (vynálezce balonu Joseph Michel Montgolfiér byl i vynálezce vodního trkače. Jeho vynález byl realizován i na zámku Sychrov na přečerpávání vody z Mohelky do parku) bude k vidění i unikátní výstava „ OKEM PTÁKA“ - fotografie Českého ráje a Liberecka, pořízené právě z letů horkovzdušnými balóny. Pro děti bude připravena ruční dílna, výstava TECHNOPOLIS a Pohádkový svět.

V případě příznivého počasí se uskuteční start horkovzdušných balónů ze zámeckého parku a okolí zámku (příprava od 17 hod., předpokládaný start po 18.00 hod.).

 (akce v rámci Roku francouzské kultury)

 

Výstavy na SZ Sychrov:

Pro dětské návštěvníky je zpřístupněna pohádková výstava „Pohádkové srdce Evropy“ od známé spisovatelky, ilustrátorky a grafičky paní Vítězslavy Klimtové – výstava pohádkových bytostí je umístěna v zámeckém sklepení a její otevírací doba koresponduje s otevírací dobou zámku.

 

Nejen pro děti, ale i pro zvídavé dospělé je v prostoru bývalé zámecké konírny výstava „TECHNOPOLIS“ - interaktivní výstava je zaměřena na vědu a technologie 2. poloviny 19. století a začátek 20. století. Připomene také vynálezy a díla Julese Verna, těšit se můžete i na „Patentovou kancelář“.

 

            Všechny objekty ve správě NPÚ, ÚPS na Sychrově již jsou otevřeny a přístupny návštěvníkům. Jako poslední svoji bránu otevřel hrad Bezděz, a to z důvodu sněhu a ledu až o víkendu 20.-21.4. Nyní již jsou přístupny všechny objekty ve správě NPÚ, ÚPS na Sychrově dle své otevírací doby.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky