Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Workshop přiblíží podstávkové domy a lidovou architekturu

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 16. 09. 2022 12:33
  • Cestovní ruch

Sdílet článek

Kulturní workshop s názvem Dny lidové architektury, který je jednou z aktivit evropského projektu Za společným dědictvím na kole i pěšky, pořádá v pátek 23. září Liberecký kraj.  – podstávkové domy a lidovou architekturu.

K tomu účelu poslouží nový přeshraniční turistický produkt pro pěší a cyklisty. Územím, které zahrnuje, je Ústecký kraj (České Švýcarsko, Šluknovský výběžek), Liberecký kraj (Českolipsko), Saské Švýcarsko, Lužické hory, region Zittauer Gebirge (jižní část Horní Lužice). Projekt zajistí dobré cyklistické i pěší propojení přeshraničního regionu.

„Neustále hledáme cesty, jak lidem představovat zajímavá témata našeho kraje. Podstávkové domy jsou přeshraniční fenomén, a právě proto je tu prostor pro spolupráci vzdělávání a oblasti cestovního ruchu,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

V Navrátilově sále v Novém Boru přednášející odprezentují odborné přednášky na téma lidové architektury a podstávkových domů, chybět nebude ani procházka městem s praktickými ukázkami jednotlivých objektů.  

Přednášky nesou názvy Léto v krajině podstávkových domů – nová kulturně-turistickánabídka v Trojzemí, Podstávkový dům – světové kulturní dědictví UNESCO?, Dokumentace podstávkových domů, Obnova podstávkových domů na příkladech v severních Čechách a Využití podstávkových domů pro rozvoj cestovního ruchu.

Celý workshop bude překládán do německého a českého jazyka aje vhodný pro každého. Zájemci se mohou obrátit na Vendulu Václavskou – e-mailová adresa je vendula.vaclavska@kraj-lbc.cz

 

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky