Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

YES pro řemesla bude pokračovat

Mgr. Langer Jiří

  • 22. 04. 2009 00:00

Sdílet článek

[id:7925|autor:Mgr. Langer Jiří|email:jiri.langer@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:|aktualizace:]

Součástí, dnes již obecně známé kampaně na podporu odborného vzdělávání TECHyes, je i aktivita zvaná Yes pro řemesla, prostřednictvím tříminutových spotů bourá zažité stereotypy týkající se některých, zejména řemeslných oborů. Liberecký kraj má zájem i nadále tuto aktivitu podporovat a proto Rada Libereckého kraje vyslovila souhlas s poskytnutím neinvestiční dotace ve výši 300.000,- Kč. Finanční prostředky jsou účelově vázány právě na natočení a odvysílání dalších spotů.

 Proč tak činíme? Po technicích totiž bude vysoká poptávka, říká Národní vzdělávací fond pro server TECHYes.info

 

 

„Odborným vzděláváním, tedy i vzděláváním techniků se na úrovni Evropské unie zabývá Evropské centrum pro podporu rozvoje odborného vzdělávání - CEDEFOP. Tato instituce se zabývá i očekávaným vývojem poptávky po absolventech odborných škol. Loni o tom například vydala zajímavou studii Future Skill Needs in Europe.

Její autoři shromáždili ze všech členských zemí EU podle jednotné metodiky řadu statistických údajů o dosavadním vývoji struktury pracovníků různých oborů, profesí a kvalifikačních úrovní a s pomocí expertů z několika renomovaných výzkumných pracovišť (např. britského Výzkumného ústavu zaměstnanosti) a s uplatněním náročných metod (např. cambridgeského ekonometrického modelu) vypracovali prognózu potřeby pracovníků v zemích EU v příštích letech.

 

Trendy zaměstnanosti podle hlavních skupin povolání (EU 25)

 

Pramen: Odhady IER na základě ekonometrického modelu Cammbridge E3ME

 

 

Studie dospěla k několika zajímavým (a zároveň naléhavým) závěrům.

 

Prognózy například ukázaly, že z osmi sledovaných hlavních skupin kvalifikovaných povolání (jedna z nich jsou právě technici) se mají v celé EU nejrychleji zvyšovat právě počty techniků. Tato potřeba vyplývá nejen z nutnosti postupně nahrazovat techniky odcházející do důchodu, ale i z očekávaného rozvoje technických činností v řadě odvětví.

 

Jak známo, technici se vzdělávají jednak na středních a jednak na vysokých školách. Prognózy potvrzují, že nejvíc bude potřeba středoškolsky vzdělaných techniků, tj. absolventů středních odborných škol (průmyslovek) nebo středních odborných učilišť. To je ostatně ovlivněno i tím, že středoškolsky vzdělaných techniků je víc než vysokoškoláků.

 

Z mezinárodního srovnání dále vyplývá, že v České republice je podíl techniků na celkovém počtu zaměstnaných nejvyšší ze všech zemí EU. O něco málo nižší je v Německu, Švédsku a na Slovensku. V období 2006 – 2015 se má u nás podíl techniků na celkové zaměstnanosti zvýšit o více než 17 %, což patří v rámci EU k nadprůměrně rychlému růstu.

 

Strohá čísla a náročné prognózy tedy mluví jasně: technici se budou dobře uplatňovat bez ohledu na existující výkyvy v zaměstnanosti.“

 

Článek bude zveřejněn v nejbližším vydání měsíčníku TECHYes.info.

 

 

V září roku 2007 oficiálně spustil Liberecký kraj kampaň na podporu odborného vzdělávání, která je již obecně známá pod názvem TECHyes. V souvislosti se změnami společenského i hospodářského prostředí dochází k jejímu postupnému doplňování a modernizaci. Cíl ovšem zůstává neměnný – oživit a podpořit odborné vzdělávání tak, aby se podařilo zastavit alarmující úbytek absolventů tradičních oborů a tím i nedostatek kvalifikované pracovní síly. Tento fenomén hrozí v dohledné době přerůst v celospolečenský problém.

 

Nové prvky kampaně TECHyes byly médiím prezentovány na tiskové konferenci uskutečněné 9. dubna tohoto roku. Jedním z nich je i aktivita s názvem „YES pro řemesla“. Jejími hlavními protagonisty jsou Liberecký kraj, Podnikatelská servisní s.r.o. a Regionální vysílání televize Prima (R1 Genus TV). V jejím rámci jsou v moderních firmách natáčeny televizní tříminutové spoty, které jsou následně vysílány v rámci regionálního vysílání televize Prima. Spoty jsou zároveň volně stažitelné na stránkách kampaně TECHyes. Do budoucna se počítá s vytvořením DVD distribuovaného do všech základních škol v Libereckém kraji, kde poslouží jako metodická pomůcka zejména při činnosti výchovných poradců. Jeho uplatnění bude mnohem širší.

 

Dosud realizované spoty:


§          tesař

§          zedník

§          topenář

§          obráběč

§          řidič autobusu

§          provozní zámečník

§          tesař

§          sádrokartonář

§          umělecký kovář

§          kameník


Protože se spoty setkaly s kladným ohlasem u odborné veřejnosti, je zájmem Libereckého kraje v jejich natáčení a vysílání pokračovat. Proto Rada kraje vyslovila souhlas s poskytnutím dotace na natočení dalších spotů. Finální stanovisko k dotaci, jejíž výše činí 300.000,- Kč, bude mít Zastupitelstvo Libereckého kraje, které jí projedná na svém zasedání 26. 5. 2009.  Z této dotace budou natočeny a odvysílány minimálně tři další spoty. Jejich témata budou stanovena na nejbližší schůzce pracovní skupiny pro podporu odborného vzdělávání, která byla vytvořena z iniciativy Bc. Radka Cikla, náměstka hejtmana. Určitě se mezi nimi objeví problematika sklářských profesí, zdravotnických oborů a dalších, která budou vytipována jako nejproblematičtější.


 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky