Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Z České republiky utíkala dvakrát, po Únoru a před 50 lety

Bc. Lenka Klimentová

odborný zaměstnanec

  • 20. 08. 2018 00:00
  • Sociální

Sdílet článek

Oslava úctyhodných 95. narozenin paní Olgy Sykové rozené Krykorkové z Těpeř se konala v sobotu 18. srpna v místní sokolovně. S gratulací přijel hejtman Martin Půta.

V 50. letech utekla jako perzekuovaná přes šumavské lesy do západní Evropy a dále se dostala do Argentiny. Následně v Brazílii poznala svého budoucího muže... shodou okolností Čecha... do České republiky se vrátila tajně na jeden jediný týden v roce 1968. Se čtyřmi dětmi ale z obavy odešla opět za hranice. Od roku 1989 pravidelně navštěvuje rodnou vesnici a přátele. Na svou vlast i přes těžká období nezanevřela. Podle skláře Karla Sobotky, jejího souseda z Těpeř, nám dnes velmi chybí odpouštět ale nezapomínat.  

„Dlouhý a krásný životní příběh jako z románu dokumentující 20. století a paní Olga Syková jej prožila na vlastní kůži. Tahle krásná oslava s těpeřské sokolovně opravdu stála za návštěvu a mou osobní gratulaci,“ poznamenal hejtman Libereckého kraje Martin Půta.

O paní Olze mluví lidé v superlativech a nejen v okolí. Ve svém úctyhodném věku srší energií a optimismem. Neskolilo ji ani příkoří v padesátých letech, spíše ji zřejmě posílilo. Po Vítězném únoru 1948 trpěla její rodina, přišlo zatýkání ona sama s maminkou skončila ve vězení. Mučili ji elektrickým proudem. Rozhodla se proto s nasazením života z nesvobodné země utéct.

„Paní Olga je členkou bohatě rozvětvené rodiny Háskových, pocházejících z Těpeř u Železného Brodu. Háskovi - to bylo osm sourozenců narozených na přelomu 19. a 20. století, 4 bratři + 4 sestry, paní Olga je dcerou jedné z nich - Růženy Háskové (provdané Krykorkové). Všichni sourozenci se za první republiky obrovskou pílí a obchodním talentem vypracovali z velmi skromných poměrů a vybudovali veleúspěšné sklářské a obchodní firmy. Dva její strýcové - bratři Háskové - si pak nechali v Jablonci postavit funkcionalistické vily - tzv. Háskovy vily, které jsou dnes ukázkou nádherné architektury. A firma Estrela v Těpeřích na voskované perle - její prazáklad ještě v předkomunistické éře - byl založen dalším Háskem - strýcem paní Olgy,“ popsala na sociální síti Alena Kortanová.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky