Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Z Liberce do Českého ráje vyjedou během turistické sezony posilové spoje Českých drah

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 14. 02. 2024 10:50
  • Doprava

Sdílet článek

Sezónní turistická doprava je na vzestupu. Zejména období, kdy žáci jezdí na školní výlety, si vyžaduje posílení některých linek. Liberecký kraj se proto domluvil s dopravcem České dráhy, které od 13. května do 27. června letošního roku posílí svými vlaky frekventovanou trasu z Liberce do Českého ráje. Ten je právě jednou z nejnavštěvovanějších destinací.

„Tímto opatřením reagujeme na stále větší poptávku po kvalitním, pravidelném a frekventovaném vlakovém spojení mezi Libercem a Českým rájem. Veřejnou dopravu totiž využívají ve stále větší míře skupiny, a to zejména školy, při svých výletech,“ uvedl Jan Sviták, statutární náměstek pro resort dopravy. Zvyklostí však u škol pochopitelně bývá vyrazit za turistikou krátce po osmé hodině, kdy začíná vyučování. Vlaky však doposud vyjížděly z Liberce prakticky současně a pravidelné celoroční soupravy z Liberce směrem na Turnov jsou v některých dnech velice přeplněny. Rozhodli jsme se proto ve spolupráci s naším koordinátorem veřejné dopravy, společností KORID LK, využít vozidla Českých drah z frýdlantského provozního souboru, která v tento čas právě dokončují posílení tamní ranní špičky.“

S dopravcem České dráhy proto kraj sjednal zavedení posilového páru vlaků na trase Liberec – Turnov – Rovensko pod Troskami. Ranní odjezdy z Liberce směr Turnov tím budou doplněny na přibližně patnáctiminutový interval. Každé ze tří bezprostředně následných vozidel bude mít jiné cíle. Pár nových spěšných vlaků nabídne přímé spojení z Liberce i do hruboskalského skalního města a k hradu Trosky. V tomto směru aktuálně musí cestující v Turnově přestoupit.

Doposud jsme v úseku mezi Libercem a Turnovem neměli uzavřený žádný smluvní vztah. Výkony z Turnova do Rovenska pod Troskami objednává Královéhradecký kraj, jehož smlouva bohužel neumožňuje rozšíření výkonů o další vozidla a tratě. S Českými drahami podepíšeme smlouvu na jeden rok přímým zadáním, což nám zákon umožňuje, jelikož se jedná o podlimitní rozsah výkonů,“ dodal Sviták.

Obsahem smlouvy bude prozatím zajištění dopravy v termínu od 13. května do 27. června letošního roku. „Poté provoz vyhodnotíme a rozhodneme se, zdali budeme pokračovat i v dalších letech,“ uzavřel statutární náměstek Jan Sviták.

Youtube video

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky