Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Z vejminku mají ve STŘEVLIKU infocentrum

Mgr. Langer Jiří

  • 09. 06. 2009 00:00

Sdílet článek

[id:8234|autor:Mgr. Langer Jiří|email:jiri.langer@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:|aktualizace:]

Farma s huculy, ovcemi, kozami a prasetem Edou je určitě nejoblíbenějším místem areálu Ekocentra Oldřichov v Hájích. Na návštěvníky tu ale čeká i 350 let staré hrázděné stavení či moderní budova s energeticky úspornými technologiemi. A nabídka zařízení pro ekologickou výchovu se neustále rozšiřuje! 

Cílem pracovníků Střediska ekologické výchovy Libereckého kraje (STŘEVLIK) totiž je, aby od nich všichni odcházeli spokojeni. Snaží se, aby toho mohli návštěvníkům nabídnout co nejvíce. A že si k nim nachází cestu stále více škol, rodin s dětmi i třeba cyklistů, kteří míjí ekocentrum po oblíbené cyklostezce, je pro ně tou největší odměnou. 

Loni byl bývalý vejminek přestavěn na informační centrum. Malé stavení, které bylo součástí zemědělské usedlosti staré více než 350 let, začalo od letošního jara sloužit zcela jiným účelům. 

„Infocentrum je kontaktním místem pro návštěvníky areálu. Jeho prostřednictvím  chceme ještě více otevřít naše aktivity veřejnosti, především pak rodičům s dětmi,“ vysvětluje ředitel ekocentra Radek Hromádka.

A co v bývalém vejminku dnes nabízí? Samozřejmostí jsou informace o místních aktivitách, areálu i Jizerských horách. Nechybí ekovýchovná literatura, dřevěné a textilní hračky od místních výrobců, rukodělné výrobky z chráněné dílny Domov z Liberce – Harcova, ale i místní pohlednice, turistická známka či drobné upomínkové keramické předměty. Občerstvit se každý může oblíbenými lažanskými bio-mošty.

Infocentrum je otevřeno v červenci a srpnu po celý týden od 9.30 do 16.00 hodin,  v červnu a září pak ve stejném čase o víkendech. 

A co dalšího oldřichovští pro návštěvníky připravují? Od podzimu začnou připravovat interaktivní přírodovědnou expozici zaměřenou na přírodu Jizerských hor.

„Hlavním jejím cílem bude probudit zájem o skrytá tajemství přírody. Návštěvník by měl po projití expozice vnímat přírodu pozorněji a z netradičního úhlu. Účelem nebude obsáhnout celý ekosystém, ale jeho detaily, kterých si venku v terénu většinou ani nevšimneme,“ přiblížil nový projekt Hromádka.

Na něj již ekocentrum získalo grant od Evropské unie, z programu na podporu přeshraniční spolupráce. Projekt totiž vzniká za pomoci saského ekocentra z Neschwitz. Rozsáhlá expozice bude hotova na jaře 2011.

Řadu dalších informací o areálu v Oldřichově v Hájích můžete nalézt na www.strevlik.cz. K návštěvě ekocentra jste srdečně zváni.

 

 

STŘEVLIK p.o.

Oldřichov v Hájích 5

Tel.:   482 360 011

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky