Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Za jilemnického Krakonoše zaskakuje Krakonoš v Pasekách n. J.

Mgr. Langer Jiří

  • 22. 02. 2013 14:51

Sdílet článek

 

Zatímco Krakonoš na náměstí v Jilemnici prý letos stát nebude, jeho menší kolega „dvojhlavý“ již hlídá vstup do skiareálu v Pasekách nad Jizerou. Lyžařský areál leží na rozlehlých stráních Hořenska a nachází se zde celkem 5 lyžařských vleků. Sněhová socha stojí u stanice vleku Poma v dolní čtvrtině  sjezdovky nad hlavní kasou. “Žasnu, jak rychle se šíří informace po celém Libereckém kraji. Náš Krakonoš je unikátní tím, že je oboustranný a tak dokonale střeží náš lyžařský areál,“ řekla Hana Růžičková, starostka obce Paseky nad Jizerou Autorem Krakonoše s dvojí tváří, je pan Vladimír Jindřišek z Rokytnice nad Jizerou.

Nového Krakonoše v Pasekách n. J. vítá i náměstkyně hejtmana LK Hana Maierová. “Každá drobnost, která potěší místní občany a také přivede návštěvníky do jednotlivých regionů Libereckého kraje, je dobrá pro cestovní ruch,“ pochválila náměstkyně iniciativu lidí žijících v kraji “zapadlých vlastenců“.
Návštěvníci skiareálu mají možnost bohatého výběru terénů – cvičné louky, sjezdové tratě lehké i těžší obtížnosti. Na své si přijdou i vyznavači snowboardingu. K dispozici je nový snowpark. Část sjezdových tratí je technicky zasněžována. V areálu jsou návštěvníkům k dispozici lyžařské školy a půjčovny vybavení. Možnost občerstvení. Parkoviště se nachází přímo u dolní stanice vleků. Lze zakoupit skipass platící pro celý areál. Od horních stanic vleků se mohou běžkaři vydat na okruhy okolo Bílé Skály a k nejkrásnější rozhledně Jizerských hor - ke Štěpánce. Okruhy navazují na „Krkonošskou lyžařskou cestu“, která protíná celé Krkonoše a na druhé straně na „Jizerskohorskou magistrálu“. Provozní doba vleků je od 8.30 do 16.00 hod.

Obec Paseky nad Jizerou se nachází v Libereckém kraji na pravé straně Jizerského dolu na rozhraní Krkonošského národního parku a chráněné krajinné oblasti Jizerské hory. Obec je známa Památníkem zapadlých vlastenců, který vznikl v r. 1958 zásluhou nadšené dobrovolné práce paseckých občanů a díky ochotným dárcům vzácných rodinných památek z mnoha chalup, především z pozůstalosti národních buditelů, kantora Josefa Šimůnka a preceptora Věnceslava Metelky. Název dostal podle románu realistického spisovatele Karla Václava Raise, který zpracoval obraz života v Pasekách a okolí v období národního obrození a dal mu název "Zapadlí vlastenci". Inspiraci k románu našel v zápiscích paseckého písmáka Věnceslava Metelky. V roce 1975 dostal památník nové výtvarné řešení a literární scénář, který vypracoval PhDr. Jaromír Jech, Csc., autor studií rukopisných pozůstalostí V. Metelky. Památník je věnován živému odkazu písmáka Věnceslava Metelky a spisovatele K.V. Raise, současně však připomíná historii a život české horské obce, hospodářství, řemesla, ruční tkalcovství a kulturní odkaz na divadelní a především hudební tradici. Expozice Krkonošská houslařská škola představuje V. Metelku jako zakladatele houslařské školy a Paseky jako kolébku houslařství. Bohatá sbírka hudebních nástrojů vede od zakladatele školy až po žijící  houslaře slavných rodů Pilařů a Špidlenů. Památník zapadlých vlastenců je zbudován v prostorách farní budovy, která byla postavena současně s kostelem v letech 1778-79 jako obydlí pro duchovního správce. K původní přízemní stavbě bylo v roce 1890 přistaveno poschodí. Od roku 1981 je Památník zapadlých vlastenců v péči Správy Krkonošského národního parku jako Krkonošské muzeum. Otevřeno je od úterý do neděle od 8 do 12 a od 13 do 16 hodin. Funguje zároveň jako informační středisko.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky