Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Za první čtvrtletí počet nehod v Libereckém kraji nižší, méně lehce zraněných, počet usmrcených se meziročně nezměnil

Bc. Markéta Žitná (Dědková)

tisková mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 17. 04. 2018 00:00
  • Doprava
  • Rozvoj

Sdílet článek

Do konce letošního března vyšetřovala Policie ČR v rámci celé České republiky celkově 23 048 dopravních nehod, při kterých zahynulo 92 osob, dalších 356 bylo zraněno těžce a 4 519 lehce. Oproti stejnému období loňského roku bylo vyšetřovaných nehod o 261 méně, zvýšil se však počet jejich obětí, a to o 6. O 18 bylo méně těžce zraněných, naopak lehce zraněných bylo o 180 více.

 „Od roku 1961 byl počet těžce zraněných nejnižší, počet obětí druhý nejnižší, přičemž nejpříznivější bilanci vykázal loňský rok s 86 mrtvými. Naopak nejtragičtější byly první tři měsíce roku v roce 1994 s 305 usmrcenými, nejvíce těžce zraněných bylo v roce 1995, a to 1 234,“ upřesňuje Roman Budský z Týmu silniční bezpečnosti.

V Libereckém kraji méně nehod i lehce zraněných, obětí bylo stejně jako loni

Do konce března vyšetřovala Policie ČR v Libereckém kraji celkem 944 dopravních nehod, tři osoby při nich přišly o život, dalších deset bylo zraněno těžce a 176 lehce. „Oproti stejnému období loňského roku bylo nehod o 32 méně, rovněž tak se snížil počet lehce zraněných, a to o 33. Mrtvých bylo stejně, přibyl jeden těžce zraněný,“ uvádí Vlasta Suchánková, vedoucí oddělení tisku a prevence Krajského ředitelství PČR Libereckého kraje. 

Dvě osoby zemřely při dopravních nehodách na Českolipsku, jedna na Semilsku. K šesti nehodám s těžkým zraněním došlo na Liberecku, dalším třem na Českolipsku a jedna osoba utrpěla těžké zranění na Semilsku. Na Jablonecku se zatím nehody obešly bez smrtelně i vážně zraněných. V kraji nejvíce nehod zavinili řidiči motorových vozidel – celkem 733, což bylo o 72 méně než loni. Zvěř a domácí zvířata byly viníky 183 nehod, zde naopak došlo k nárůstu o 59 případů. V 9 případech byla na vině závada pozemní komunikace. „Chodci zavinili celkem 8 nehod. Pozitivní je, že těchto nehod bylo oproti loňskému roku o 3 méně a že se všechny obešly bez vážných následků, negativním zjištěním ovšem je, že polovinu z těchto nehod zavinily děti,“ upozorňuje Jan Polák, koordinátor bezpečnosti silničního provozu Libereckého kraje. Alkohol či drogy asistovaly u 48 nehod. To bylo o jeden případ méně než loni. Letos se všechny tyto události obešly bez mrtvých, jedna osoba byla těžce zraněna.

Krajská bilance dopravních nehod za první čtvrtletí letošního roku je ve srovnání s celorepublikovým průměrem relativně úspěšná. Bohužel však si nehody vyžádaly již tři lidské životy. „Pro Liberecký kraj je bezpečnost silničního provozu velkým tématem. V oblasti lidského činitele se věnujeme ohroženým skupinám jak vlastními aktivitami, tak i podporou dobrých projektů. Unikátní aktivitou v Libereckém kraji je například projekt bezplatných kurzů pro motocyklisty s názvem „Učme se přežít“. V letošním roce vypisujeme  celkem 5 kurzů. Zájemci se již nyní mohou registrovat na stránkách ucmeseprezit.cz,“ uzavírá Marek Pieter, náměstek hejtmana pro rezort dopravy, investic a veřejných zakázek.

Bližší informace podají:

Roman Budský
Tým silniční bezpečnosti
dopravní expert
tel.: 776 195 576
e-mail: budsky.roman@volny.cz

Jan Polák
koordinátor bezpečnosti silničního provozu Libereckého kraje
tel.: 776 844 388
e-mail:  jan.polak@bezpecnenasilnicich.cz

 

Tiskovou zprávu zpracoval Tým silniční bezpečnosti na základě podkladů Policie ČR.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky