Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Začala oprava silnice z Českého Dubu do Hodkovic n. M.

Mgr. Langer Jiří

  • 15. 05. 2009 00:00

Sdílet článek

[id:8055|autor:Mgr. Langer Jiří|email:jiri.langer@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:|aktualizace:]

V Podještědí v Libereckém kraji dnes slavnostně zahájili opravu velmi frekventované silnice z Hodkovic nad Mohelkou do Českého Dubu. Zahájení se zúčastnili náměstek hejtmana pro dopravu Martin Sepp, ředitel KSS LK Petr Erban, ředitel firmy Eurovia CS, a.s., závod Liberec Pavel Jiroušek, starosta Českého Dubu Jiří Miler a starosta Hodkovic n. M. Antonín  Samek.

„Práce na skoro desetikilometrovém úseku potrvají do prosince letošního roku a motoristy čeká několik uzavírek a dopravních omezení,“ uvedl náměstek hejtmana pro dopravu Martin

„Jde o silnici II. třídy, která je pro spojení mezi oběma městy velmi důležitá,“ doplnil.

Komunikace se napojuje se na rychlostní silnici R35 u Hodkovic.

„Pro nás je to hlavní příjezdová cesta pro obyvatele i pro zásobování,“ zdůraznil  starosta Českého Dubu Jiří Miler a připomněl,  že do jejich města nevede železnice.

Podle jeho slov vozovka renovaci už velmi nutně potřebovala.

„O její opravu jsme usilovali několik let. Silnice byla v zoufalém stavu a někteří řidiči aut, včetně kamionů, které sem například  dopravovaly suť z bouraného libereckého Tesca, raději jezdili delší objížďkou,“ dodal starosta.

Rekonstrukci silnice platí Liberecký kraj, většinu peněz se mu přitom podařilo získat z Regionálního operačního programu.

„Tento projekt byl zrealizován z Regionálního operačního programu NUTS II. severovýchod V hodnotě necelých 60 mil. Kč, z toho 50 miliónů Eur je evropských“ uvedl Martin Sepp.

„Není to jediná stavba v Libereckém kraji, kterou letos zahájíme. Celkem opravíme asi šestnáct úseků,“  dodal s tím, že na obnovu silnic dá Liberecký kraj letos cca 600 milionů korun, z operačních programů Evropské unie uhradí zhruba 90 procent nákladů.   

Liberecký kraj vlastní 2 100 kilometrů silnic II. a III. tříd, z čehož 17 procent je stále v havarijním stavu a dalších 26 procent v nevyhovujícím. V roce 2002, kdy kraj silnice získal, bylo v havarijním stavu 35 procent silnic nižších tříd. Zlepšení přinesl úvěr ve výši 750 milionů korun, který kraj letos vyčerpá, a stamiliony získané z evropských fondů. I tak ale Liberecký kraj potřebuje investovat do roku 2018 na obnovu silnici, aby je udržel alespoň v současném stavu, dalších 2,2 miliardy korun.

Silnice II/278, která tvoří dopravní spojení měst Český Dub a Hodkovice nad Mohelkou, zároveň částečně slouží jako dopravní napojení na rychlostní komunikaci R35 ze směru od Českého Dubu.

Celková délka upravovaného úseku je 9 914m.

Modernizace silnice zlepší její stávající parametry a tím dojde i k zvýšení zkapacitnění komunikace v dané lokalitě a následně k zlepšení bezpečnosti silničního provozu.

Dokončení stavby je posunuto na 31. 8. 2010 z důvodu výstavby kanalizace v městě Český Dub, na niž zažádalo město Český Dub o dotace a nyní časově i místopisně koliduje s rekonstrukcí silnice.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky