Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Záchytná stanice začne v Liberci zkušebně fungovat 3. prosince

Mgr. Langer Jiří

  • 29. 11. 2012 15:24

Sdílet článek

 

V Krajské nemocnici Liberec, a. s., se dnes uskutečnilo v přítomnosti vedení liberecké nemocnice, zástupců akcionářů, Krajského ředitelství Policie ČR a Městské policie Liberec slavností otevření Záchytné stanice KNL, a. s.

Symbolickou slavnostní pásku přestřihli náměstkyně hejtmana LK pro zdravotnictví, tělovýchovu a sport Zuzana Kocumová a generální ředitel KNL Jiří Veselka.

Zkušební provoz proběhne od 3. do 21. prosince, standardní provoz bude zahájen 31. prosince.

 „Je jen dobře, že kraj tuto záchytku ve spolupráci s nemocnicí zřídil. Uleví se normálním pacientům a zejména personálu v ostatních nemocnicích. Děkuji předchozímu radnímu MUDr. Pavlu Novákovi, že se o obnovení tohoto potřebného zařízení, které bylo zrušeno koncem roku 2000,  zasloužil,“ řekla náměstkyně hejtmana.

„Zejména agresivní jedinci narušovali chod ambulancí nemocnic natolik, že se sestřičky nemohly věnovat své práci,“ doplnil generální ředitel.

Záchytná stanice vznikla přestavbou bývalého plicního oddělení (budova I). Zřízení záchytné stanice vyšlo libereckou nemocnici na cca pět milionů korun., z toho 90 % této částky zaplatila nemocnice z vlastních zdrojů. Zbylých 10 % částky, které se použily na vybavení stanice, zaplatil Liberecký kraj.

 

Záchytná stanice s kapacitou 10 lůžek bude zajišťovat pobyty pro klienty intoxikované alkoholem nebo jinou psychoaktivní látkou ze spádového území Krajské nemocnice Liberec, a. s., Panochovy nemocnice Turnov s. r. o. a Nemocnice Jablonec nad Nisou, p. o. (přes léto pak i z Frýdlantska). Není totiž reálné transportovat intoxikované klienty z větší vzdálenosti.

Za jednu noc na záchytné stanici zaplatí klient nakonec 3 500 korun. Klient je povinen navíc uhradit náklady na toxikologické vyšetření krve k průkazu intoxikace dle platného ceníku zdravotních výkonů nehrazených ze zdravotního pojištění.

 

Hlavním přínosem zřízení záchytné stanice bude zlepšení terapeutického klimatu v nemocnicích v Libereckém kraji se zvýšením bezpečnosti jak pro pacienty, tak pro personál. Je třeba také zmínit zvýšení bezpečnosti pro intoxikované klienty, zabránění vzniku materiálních škod a snížení nákladů zdravotních pojišťoven. Výhodou je též bezprostřední návaznost psychiatrické a adiktologické péče a posílení prevence škodlivého užívání alkoholu a dalších psychoaktivních látek,“řekl primář Oddělení psychiatrie KNL, a. s., MUDr. Jaromír Hons, Ph.D.

Provoz záchytky bude financován Libereckým krajem, který zatím rozděloval mezi jednotlivé nemocnice 5 milionů korun na péči o opilce. Liberecká nemocnice nyní obdrží součet dotací za Turnovsko, Jablonecko a Liberecko, pro jehož spádovou oblast bude záchytka fungovat. Suma vynakládaná krajem, tedy pět miliónů korun, se nezmění.                                                             

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky