Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Žáci Libereckého kraje prokázali své výborné vědomosti

Futerová Linda

  • 15. 12. 2004 00:00

Sdílet článek

[id:2427|autor:Futerová Linda|email:linda.futerova@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:724 030 320|aktualizace:]

Ministerstvo školství zveřejnilo v prosinci výsledky výzkumu Učení pro život, OECD PISA 2003. Výzkum PISA je jednou z řady aktivit Organizace pro ekonomickou spolupráci a rozvoj (OECD) v oblasti rozvoje lidských zdrojů, vzdělávání a školství. V České republice se do výzkumu  přihlásilo 260 škol základních, speciálních, gymnázií, středních odborných škol a středních odborných učilišť, celkem se jednalo o 9 919 žáků. Pozoruhodných výsledků za Českou republiku v tomto výzkumu dosáhli žáci Libereckého kraje. Ve všech oblastech výzkumu vykázali dobré výsledky, např. v matematických znalostech, v přírodních vědách a v řešení problémů obsadili žáci z našeho kraje prvenství. Ve všech krajích dosáhli žáci nejhoršího průměrného výsledků v oblasti čtenářské gramotnosti, pouze průměrný výsledek Libereckého kraje a Prahy je vyšší než průměr zemí OECD.

Je to dobrý výsledek pro Českou republiku a výborný výsledek pro Liberecký kraj. Na výchovný a vzdělávací proces působí ve společnosti mnoho vlivů, proto bych rád poděkoval za tento výsledek všem pedagogickým pracovníkům, rodičům a především našim žákům za jejich přístup ke vzdělávání. Investice do vzdělávání je dobrou investicí do budoucna a mojí snahou a povinností je vzdělání v našem kraji podporovat“, řekl náměstek hejtmana zodpovědný za resort školství, mládeže, tělovýchovy a sportu Petr Doležal.

V současné době je výzkum PISA celosvětově největším mezinárodním projektem v oblasti měření výsledků vzdělávání. Hlavním záměrem bylo zjišťování úrovně čtenářské, matematické a přírodovědné gramotnosti patnáctiletých žáků. Dále by měl poskytovat tvůrcům školské politiky v jednotlivých zemích důležité informace o výstupech jejich školských systémů a přinášet podklady pro jejich rozhodování. Výzkum vychází z toho, že škola by měla v prvé řadě připravit žáky pro život – život pracovní, osobní a občanský.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky