Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Žáci Libereckého kraje skvěle zabodovali v celostátních kolech znalostních i uměleckých soutěží. Od kraje dostanou odměnu

Bc. Markéta Žitná (Dědková)

tisková mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 14. 11. 2017 00:00
  • Školství

Sdílet článek

Za vynikající reprezentaci v soutěžích vyhlášených Ministerstvem školství, mládeže
a tělovýchovy ve školním roce 2016/2017 ocení Liberecký kraj celkem 51 žáků základních a středních škol. Ti se umístili na prvním až třetím místě v celostátních finálových kolech přírodovědných, humanitních, uměleckých a řemeslných soutěžích nebo reprezentovali Liberecký kraj na mezinárodních kláních. Slavnostního předání odměn, které se uskuteční ve středu 15. listopadu od 15:00 hodin v multimediálním sále krajského úřadu se účastní jak zástupci 23 škol, jejichž žáci byli nominováni na ocenění, tak i rodiče a přátelé. Osobně jim pogratulují hejtman Martin Půta a jeho náměstek pro školství Petr Tulpa. Kromě drobných darů dostanou i finanční odměnu od 500 Kč do 8.000 Kč.

Celkem obdrží finanční dar 51 žáků. Nejstarším je 20 let a jedná se o absolventy střední školy studující nyní na vysoké škole. Nejmladším oceněným je 8 let a jsou to mladí literáti a hudebníci. Ocenění přeberou za umístění v celostátních kolech na prvním (18 žáků), druhém (19 žáků) a třetím (13 žáků) místě v soutěžích zručnosti, ale také znalostních či uměleckých. Dva žáci jsou oceněni za reprezentaci v mezinárodní soutěži. Na darech bude na základě rozhodnutí Rady Libereckého kraje rozděleno 113.500 Kč.

„Vedle toho, že talentovaní žáci z Libereckého kraje dosahují pěkné výsledky ve všech školních soutěžích, je pro mne důležitější to, že se chtějí vůbec zúčastnit, někdy i nepopulárního srovnávání. I tady platí ono Coubertinovské „není důležité vyhrát, ale zúčastnit se“. Proto bych rád poděkoval za snahu a krásné výsledky všem zúčastněným i vítězům,“ zhodnotil zapojení žáků náměstek hejtmana Petr Tulpa.

Největší zastoupení úspěšných žáků mělo Gymnázium Česká Lípa s jedenácti oceněnými žáky, hned v závěsu se ZUŠ Frýdlantská v Liberci s osmi oceněnými. Pozadu nezůstávají ani ostatní školy jako Střední průmyslová škola strojní a elektrotechnická a Vyšší odborná škola Liberec, jablonecká ZŠ Mozartova, ZŠ a ZUŠ Jabloňová z Liberce, jablonecké Gymnázium Dr. A. Randy, ZUŠ Arbesova v České Lípě, liberecká Střední průmyslová škola stavební, SOU nábytkářské a SOŠ, s.r.o. Liberec či turnovská ZŠ Ohrazenice. Úspěšného žáka mají také Gymnázium a SOŠPg, Jeronýmova, dále gymnázia F. X. Šaldy v Liberci, Ivana Olbrachta v Semilech, v Turnově i v Jablonci nad Nisou, Integrovaná střední škola z Vysokého nad Jizerou, ZUŠ Semily, jablonecká ZŠ Pasířská nebo ZŠ Bratříkov.

V loňském roce prošlo soutěžemi na úrovni školního kola více jak 19 000 žáků, do celostátního finále postoupilo 139 žáků.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky