Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Začíná stavba silnice Stráž n. N. – Krásná Sudánka

Mgr. Langer Jiří

  • 23. 03. 2009 00:00

Sdílet článek

[id:7728|autor:Mgr. Langer Jiří|email:jiri.langer@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:|aktualizace:]

Hejtman Libereckého kraje Stanislav Eichler se 25. března v 11.30 hodin zúčastní zahájení  výstavby silnice I/13 Stráž n. N. - Krásná Studánka. Účast přislíbil také ministr dopravy Petr Bendl.
Informace o stavbě:

Stávající silnice I/13 mezi Libercem a Frýdlantem v Čechách je napojena na silnici I/35 okružní křižovatkou v mimoúrovňové křižovatce u čerpací stanice pohonných hmot v Liberci-Růžodole I. V části mezi touto křižovatkou a Krásnou Studánkou je stávající silnice vedena městskou zástavbou Liberce, Stráže nad Nisou a Krásné Studánky v nevyhovujících směrových a šířkových poměrech. Stavba přeložky silnice I/13 v úseku Stráž nad Nisou –Krásná Studánka navazuje na dokončenou stavbu „Zkapacitnění silnice I/13 (I/35) Stráž nad Nisou–Bílý Kostel“, konec úseku je situován před vjezd do obce Mníšek na stávající silnici I/13.

Přeložka silnice I/13 tvoří severozápadní obchvat obce Stráž nad Nisou a části města Liberec-Krásná Studánka. Je navržena v kategorii S 11,5/70 v celkové délce 4320 metrů s asfaltovým krytem. Zahrnuje kromě hlavní trasy výstavbu okružní křižovatky, přeložky a úpravy 11 komunikací, výstavbu 9 mostních objektů, 3 protihlukových stěn, přeložky inženýrských sítí, vegetační úpravy a demolice.

Trasa přeložky vychází z křižovatky Svárov na silnici I/35. Z křižovatky trasa stoupá podélným sklonem skalnatým zalesněným svahem do lokality Pastviny. V tomto stoupaní je navržen přídatný jízdní pruh. Od lokality Pastviny pokračuje trasa ve směrovém přímém stoupání pod lokalitu Bělidlo. Obchází lokalitu Bělidlo z jihu směrovým levostranným obloukem a dále pokračuje západně od zástavby Krásné Studánky do km 3,500. Odtud se trasa stáčí k severovýchodu do prostoru rekultivované skládky. V prostoru stávající skládky je navržena okružní křižovatka o vnějším průměru 40 metrů, ze které je provedeno napojení na stávající komunikaci I/13 směr Krásná Studánka. Za okružní křižovatkou pokračuje hlavní trasa v kategorii S 7,5/50 a směrovým obloukem se napojuje na stávající komunikaci I/13 ve směru na Mníšek. Hlukovou studií bylo prokázáno, že je nutné vybudovat

v rámci stavby protihlukové stěny. Stavba vyžaduje demolice 2 obytných objektů v katastru Svárova u Liberce.

Nová trasa silnice I/13 bude ve správě Ředitelství silnic a dálnic ČR, úseky stávající silnice I/13 procházející městem Liberec, obcí Stráž nad Nisou a katastrem Krásné Studánky přejdou do vlastnictví a správy Statutárního města Liberec, respektive Libereckého kraje. V současné době se dokončuje majetkoprávní vypořádání a běží stavební řízení na všechny rozhodující stavební objekty. Předpokládané zahájení stavby je v březnu roku 2009 a předpokládané uvedení stavby do provozu je v desátém měsíci roku 2011.

 

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky