Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Zájezdoví dopravci v kraji mohou žádat o příspěvek z programu COVID-BUS III

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 23. 02. 2022 09:39
  • Doprava

Sdílet článek

Program na podporu podnikatelů v nepravidelné autobusové dopravě COVID-BUS III spustilo Ministerstvo dopravy. Pomoc schválila vláda na svém středečním zasedání. Cílem je zmírnit dopady pandemie covidu-19 na zájezdové dopravce a kompenzovat jim propad tržeb. Celkem je v programu vyčleněno 400 milionů korun.

Podpora je zaměřena na ty zájezdové dopravce, kterým od 1. listopadu do 31. prosince 2021 poklesl obrat nejméně o 50 % ve srovnání se stejným obdobím roku 2019. Jeden žadatel může získat maximálně 2,5 milionu korun, výše podpory bude i nadále odvozena od emisní třídy autobusu (vyšší emisní třída = nižší dopad na životní prostředí + vyšší pořizovací cena autobusu). Zohledněna je také kapacita autobusu dle míst na sezení. 

Příjem žádostí bude zahájen v pondělí 28. února a pomoc bude vyhodnocena i proplacena ještě v prvním pololetí roku 2022. Schválené parametry podpory a realizace programu je podmíněna schválením státního rozpočtu v Poslanecké sněmovně. 

Co je třeba k podání žádosti?

  • řádně vyplněné oba listy žádosti o podporu v programu „COVID-BUS III“, žádost musí být vlastnoručně podepsána,
  • čestné prohlášení k programu podpory „COVID-BUS III“ dle vzoru vlastnoručně podepsané,
  • kopie technického průkazu („velký technický průkaz“) prokazující, že v období od 1. listopadu 2021 do 31. prosince 2021 (případně kratší době), jste byli provozovatelem autobusu (pokud jste nebyli jeho vlastníkem), nebo nájemní smlouvu k autobusu, přičemž v období, na které je žádáno o dotaci, nesměl být autobus provozován více než jedním subjektem a minimální délka pronájmu je stanovena na 6 měsíců, 
  • daňové přiznání k dani silniční za rok 2021, včetně přílohy k dani silniční,
  • kopii smlouvy o vedení účtu nebo potvrzení banky o vedení účtu ve váš prospěch.

Žádost o podporu, vzor čestného prohlášení, výzvu programu, návod na vyplnění a další na:

Ministerstvo dopravy ČR - Zašlu žádost poštou (mdcr.cz)

Všechny potřebné informace pro podání žádosti jsou zveřejněny na www.mdcr.cz/covidbus

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky