Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Žák Střední školy gastronomie a služeb v Liberci získal stříbro v prestižní gastronomické soutěži

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 29. 01. 2018 00:00

Sdílet článek

Jan Žídek, žák 3. ročníku oboru kuchař Střední školy gastronomie a služeb v Liberci, se úspěšně zúčastnil Mezinárodního mistrovství České republiky Gastro Junior Brno – Bidvest Cup, které se konalo 18.–21. ledna 2018. V konkurenci 33 soutěžících se umístil na druhém místě.

Účast žáků na jedné z nejprestižnějších soutěží gastronomického odvětví je vizitkou a odrazem kvality práce pedagogů i škol. Úkolem pro soutěžící bylo vylosovat si jeden z deseti tajných košů, kde nalezli určitý druh masa a čtyři hlavní suroviny, z nichž měli připravit výsledný pokrm. Po seznámení s jednotlivými položkami začínal běžet čtyřicetiminutový interval, během něhož si soutěžící ujasnili základní technologický postup, připravili vše potřebné, inventář a zbylé suroviny na přípravu, a určili název pokrmu. V tuto dobu se mohli začít radit i se svým učitelem–trenérem. V dalším časovém limitu čtyřicet pět minut, který měli na přípravu čtyř porcí, již pracovali ve studiu zcela samostatně pod dohledem poroty i přítomných diváků.

Jan Žídek získal stříbro pod vedením učitelky odborného výcviku Guričanové za svůj pokrm s názvem „Panenka pečená v bylinkách, masová paštika s parmazánem, pepřová omáčka, žemlový knedlíček, růžičková kapusta s pancettou“. Umístil se též v tzv. nejvyšším zlatém pásmu. Žídek se připravuje na budoucí povolání ve školní restauraci Centrum Králův Háj v Liberci.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky