Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Zámek ve Stvolínkách povstává jako bájný Fénix z popela. I díky podpoře z kraje

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 03. 01. 2024 14:00

Sdílet článek

Bohatým krajem bývalo kdysi Českolipsko. Mimo jiné to dokazuje řada zámků, zámečků a dalších panských sídel, která jsou rozeseta po tamních obcích. Ne všechna měla šťastný osud, nevyjímaje zámek ve Stvolínkách. Tomu však svitá jiskra naděje. Obec jej pozvolna, leč vytrvale opravuje, a to i za podpory Libereckého kraje.

 Ten v loňském roce přispěl milionem korun na výměnu oken ve třetím nadzemním podlaží, doplnění dlažby v arkádách ve vjezdech západního a severního průčelí a opravy dlažby severního a části západního křídla zámku.

„Obnovu zámku ve Stvolínkách kraj podporuje dlouhodobě. Snaha obce, které zámek patří, je obdivuhodná. Vždyť se jedná o malou obec. Přesto se pustila do obnovy. Nepochybuji o tom, že se to podaří. Za ty roky postupné obnovy je vidět velký posun,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

První zmínky o zdejším sídle coby újezdu Stuolenez pochází z konce 12. století. Ve 14. století byla ve Stvolínkách vystavěna gotická vodní tvrz s vodním příkopem, poprvé doložená roku 1505. Na konci třicetileté války získal zámek pražský arcibiskup a kardinál Arnošt Vojtěch z Harrachu. Od té doby je život zámku úzce spojen s litoměřickým biskupstvím.

Správou panství byl pověřen litoměřický probošt, později první litoměřický biskup Maxmilián Rudolf Schleinitz. Renesanční zámeček pak nechal v letech 1655 až 1664 v barokním stylu přestavět a ten se stal biskupskou letní rezidencí. O bohatosti interiérové výzdoby vypovídají zejména zachované zbytky štukatury a fresek.

Po druhé světové válce sloužil zámek jako sklad a byty, plány přebudování na archiv a muzejní depozitář se neuskutečnily. Zámek je dnes prázdný – jen občas v něm obec pořádá akce – a po letech bez údržby jsou některé jeho části v havarijním stavu.

V předchozích letech nechala obec osadit chybějící okna v druhém patře, nádvoří získalo odvodnění a novou dlažbu, v prvním patře se opravily omítky a vyměnila okna. Mezi lety 2013 a 2023 podpořil Liberecký kraj obnovu zámku částkou převyšující pět a půl milionu.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky