Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Západními hodnotami se přijeli inspirovat zástupci zemí Východního partnerství. Hostil je Liberecký kraj

Anna Vašková

odborný zaměstnanec

  • 04. 11. 2022 16:05

Sdílet článek

Mezi země Východního partnerství patří Arménie, Ázerbájdžán, Bělorusko, Gruzie, Moldavská republika a Ukrajina. Zástupci těchto zemí (kromě Běloruska) se sešli během čtvrtka a pátku 3. a 4. listopadu na konferenci v Liberci. Součástí programu byly i konkrétní ukázky příkladů dobré praxe přímo v regionu. Účastníci konference proto navštívili Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině (KACPU) nebo příhraniční obce spolupracující v rámci dotačních titulů.

„Jsem velmi rád, že máme možnost předávat dál zkušenosti, které jsme sami museli těžce získávat. Cením si toho, že do našeho kraje zástupci všech států zavítali a mohli si prohlédnout všechno, na co jsme sami tak pyšní. I přes rozdíly, které můžeme mít, máme společný cíl, kterým je přivítání států Východního partnerství v Evropské unii,“ uvedl Martin Půta, hejtman Libereckého kraje.

Dvoudenní program byl zaměřený zejména na výměnu zkušeností. Členové zemí z Východní spolupráce se zajímali o znalosti kolegů z jiných zemí, kteří mají na starosti správu obcí, nebo pracují ve státních či jiných institucích, jež se zabývají krizovým řízením, mezinárodní spoluprací, ale i aktuálním tématem energetické soběstačnosti a klimatem. Předávání pozitivní inspirace a ukázek dobrých příkladů bylo mnoho, od jednotlivých přeshraničních i obecních projektů na Tanvaldsku a Hrádecku, přes financování pilotních ekologických záměrů v jednotlivých zemích Evropské unie nebo rozvoj Ukrajiny po konci stále probíhající války.

Čtvrteční tiskové konference se zúčastnil i starosta ukrajinského města Buča Anatolij Fedoruk, který vyjádřil vděčnost za možnost hovořit o ruské agresi a aktuálních potřebách občanů Ukrajiny. Promluvila také Aleksandra Dulkiewicz, starostka polského Gdaňsku, Pavel Branda, místostarosta obce Rádlo a člen CORLEAP nebo Miroslav Žbánek, místopředseda Svazu měst a obcí, instituce, která konferenci spolu s Libereckým krajem pořádala.

Konference regionálních a místních orgánů zemí Východního partnerství (CORLEAP) funguje již od roku 2011. Je politickým fórem místních a regionálních orgánů z Evropské unie a zemí Východního partnerství. Jejich jedenácté setkání se uskutečnilo v době Předsednictví České republiky v Liberci.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky