Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Zával v pískovně aneb taktické cvičení IZS

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 12. 08. 2019 00:00

Sdílet článek

Unikátní cvičení složek IZS se uplynulý víkend 10. a 11. srpna uskutečnilo v okolí Horní Řasnice. Hasiči tam nacvičovali činnosti po zavalení osob po zřícení jedné z etáží místní pískovny. Cvičení připravoval tým psovodů z JSDHO Hejnice, který ho zároveň pořádal jako Závod záchranných psů SH ČMS pro psovody z celé republiky.

Dvoudenní akce byla rozdělena do několika částí, kde si v každé plnila své úkoly jiná složka IZS. V úvodní části v pískovně zasahovaly JSDHO okolních obcí a stanice HZS v Raspenavě. Ty po příjezdu čekal pískem zasypaný osobní automobil s osobou uvnitř a několika zraněnými v jeho okolí. Hasiči tak museli vyprostit osobu z auta zpod písku a poskytnout všem předlékařskou pomoc. Při dalším ohledání zjistili další zřícený svah s podezřením na zavalené osoby, a tak byli na místo povoláni psovodi. Do jejich příjezdu vymezily jednotky pás postupu pátrání, který z důvodu bezpečnosti opatřili žebříky mezi jednotlivými etážemi pískovny. Do této části terénu byly několik týdnů dopředu pomocí těžké techniky zakopány speciální bedny pro uložení figurantů, kteří v nich byli následně zasypáni. Tímto se psovodům simulovaly stejné podmínky, jako v případě opravdového závalu.

Další část pak již patřila psovodům, kteří ve dvojicích prohledávali zadaný prostor, do kterého mohl vstoupit pouze pes. Těm zasypané a hluboké úkryty motaly nosy celý den.

Celkem se do cvičení zapojilo devět JPO, z toho dvě stanice HZS LK včetně dvou profesionálních psovodů. Psovodů dobrovolných hasičů bylo do cvičení zapojeno celkem šestnáct.

Druhý den pak patřil nejčastějšímu využití záchranných psů, a to pátrání po pohřešovaných osobách ve volném terénu – na ploše. K tomuto účelu posloužily psovodům lesy v okolí pískovny.

Chtěli bychom moc poděkovat HZS LK za možnost pořádání této akce, firmě Eurovia za umožnění přístupu do pískovny a nadstandardní pomoc při organizaci a Lesům ČR a vedení dotčených obcí za přístup do terénů.

A jako to celé dopadlo:

Sutina:

1. místo – Jana Martínková (JSDHO Hejnice)
2. místo – Marie Jirásková (JSDHO Hejnice)
3. místo – Eva Bazínková (SDH Petrov nad Desnou)

Plocha:

1. místo – Martin Brandner (SDH Liteň)
2. místo – Martina Taterová (SDH Rynholec)
3. místo – Jana Plívová (JSDHO Hejnice)

Zasahující složky:

HZS LK stanice Raspenava

HZS LK stanice Turnov

JSDHO Raspenava

JSDHO Frýdlant

JSDHO Hejnice

JSDHO Nové Město

JSDHO Nové město - Ludvíkov

JSDHO Dolní Řasnice

JSDHO Horní Řasnice

 

SDH Bernartice nad Odrou

 

SDH Liteň

 

SDH Petrov nad Desnou

 

SDH Rynholec

 

SDH Svítkov – Popkovice

SDH Všechlapy

 

SDH Želiv 2

 

 

TZ: 

Pavel Morávek
zástupce velitele psovodů SH ČMS

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky