Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Zchátralý zámek Vartenberk ve Stráži pod Ralskem se vrací do krásy. I díky penězům z kraje

18. 06. 2021

Původně gotický hrad Vartenberk, zvaný někdy též Vartemberk, který prošel v roce 1563 přestavbou na renesanční zámek, vlastní město Stráž pod Ralskem. To usiluje o jeho záchranu. Přispívá k ní i Liberecký kraj – na novou fasádu přispěl půlmilionem korun.

 „Rekonstrukce rozsáhlé památky je i pro velké město zásadní rozpočtovou položkou. Natož pro město velkosti Stráže pod Ralskem. Přesto se do oprav zastupitelstvo odvážně pustilo, a i když zámek zejména uvnitř čeká ještě velká spousta práce, přijíždíte-li ke Stráži, dnes už vás z dálky vítá svítící fasáda a střecha této místní dominanty,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Město již provedlo kompletní nové zastřešení a nechalo zajistit statické poruchy ve vnitřních prostorách zámku. V roce 2015 zrekonstruovalo i přístupový most. Od roku 2017 pokračuje na etapy oprava vnějších fasád zámku. V letošním roce se jedná o fázi poslední. Zámek čeká ještě spousta oprav, ale město, které si je vědomo jeho hodnoty, je odhodláno památku zachránit a dát jí péči a podobu, jakou si zaslouží, aby se jednou návštěvníci mohli kochat i jejími vnitřními prostorami. Zatím se různé akce, koncerty, dřevosochání nebo trhy pořádají na nádvoří.

Hrad patrně založil Markvart z Března či jeho syn Beneš z Vartenberka. Sídlo dostalo německé jméno podle Strážného vrchu (Wartenberg), na kterém stálo. Městečko v podhradí, až daleko později pojmenované Stráž pod Ralskem, tehdy získalo stejný název. V roce 1865 renesanční zámek navštívil i císař František Josef I. V novodobé historii sloužil k ubytování rekreantům. Neblaze se na jeho vzhledu i stavu podepsal dvacetiletý pobyt sovětských vojsk na českém území: Stráž pod Ralskem převzala zámek, který byl v roce 1987 poničen rozsáhlým požárem, v dezolátním stavu.

Jan Mikulička
odborný zaměstnanec vztahů s veřejností
jan.mikulicka@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226324